ua en ru

Агентство Fannie Mae запросило у Мінфіну США 1,5 млрд дол. для підтримки балансу активів і пасивів

Одне з найбільших у США іпотечних агентств Fannie Mae (офіційна назва - Федеральна національна іпотечна асоціація) запросило у Міністерства фінансів США додаткові 1,5 млрд дол. з коштів бюджету для підтримки балансу активів і пасивів. З відповідним зверненням керівництво Fannie Mae виступило відразу після публікації фінансових показників за I півріччя 2010 р., що показали значне скорочення збитків компанії, передає РБК з посиланням на Associated Press.
За словами виконавчого директора Fannie Mae Майка Вільямса, в нинішній ситуації на ринку іпотечного кредитування США компанія бачить низку ознак прийдешнього поліпшення ситуації і подальшого відновлення ринку житла.
У попередній раз Fannie Mae зверталося до американського Мінфіну 27 лютого 2010 р. Тоді компанія просила у Вашингтона додатково 15,3 млрд дол.
Fannie Mae, а також її "близнюк" компанія Freddie Mac відіграють ключову роль у системі житлового фінансування США. У сумі дві цих компанії тримають або гарантують близько половини всіх іпотечних кредитів у США вартістю в 5,5 трлн дол. Fannie і Freddie напевно збанкрутували б під час іпотечної та фінансової кризи в США, якщо б не масована грошова підтримка з боку держави. Восени 2008 р. Міністерство фінансів США оголосило про націоналізацію Fannie Mae і Freddie Mac, які до цього користувалися статусом "підприємств, спонсорованих урядом" (GSE). Глава американського Мінфіну Генрі Полсон пояснив це нелегке для федеральних властей рішення тим, що "Fannie Mae і Freddie Mac настільки великі і переплетені зі всією фінансовою системою країни, що їх крах приведе до колосальних потрясінь на національному та міжнародному ринках".