ua en ru

Африканський союз відмовився визнати незалежність малійських повстанців

Африканський союз відмовився визнати незалежність малійських повстанців. Голова комісії союзу Жан Пін заявив, що опублікована декларація є "порожньою і безглуздою", передає іранський телеканал PRESS-TV.

Член керівництва Африканського союзу також засудив викрадення алжирських дипломатів в м. Гао на північному заході Малі і закликав негайно відпустити їх на свободу. "Країни - учасниці союзу докладуть всі зусилля, щоб відновити владу на всій території Республіки Малі", - підкреслив Пін.

Раніше сьогодні повстанці оголосили про створення незалежної держави Азавад (за назвою одного з регіонів мешкання племен туарегів). "Декларація незалежності" опублікована сьогодні на сайті повстанського Національного руху за звільнення Азавада. Рух посилається на право народів на самовизначення, закріплене в статуті Організації Об'єднаних Націй, а також нагадує про "тотальний утиск" малійських туарегів впродовж десятиліть.

У березні 2012 р. в Малі - державі на заході Африки, колишній французькій колонії - відбувся військовий переворот, який очолив капітан Амаду Саного. Політичною плутаниною в Бамако (столиця Малі, розташована на півдні республіки) скористалися угрупування туарегів, що захопили владу на значній пустельній території півночі Малі, сумірної з великими державами Європи. Підтримку племінним аборигенам надали ісламісти з угрупування "Ансар Дін" (араб. "Перемоги віри"), які переслідують власні інтереси в регіоні.