ua en ru

Аеропорт Харкова належить російському "Базелу", - джерело

"Нью Системс АМ", що орендувала в серпні 2008 р. на 49 років аеропорт Харкова, є спільним підприємством "Базел" російського бізнесмена Олега Дерипаски і українського бізнесмена Олександра Ярославського, пише видання РБК daily з посиланням на свої джерела.
Крім того, видання посилається на інформацію про вакансії, згідно з яким компанія "Базел Аеро" (управляє чотирма аеропортами в Краснодарському краї) шукає "менеджера проекту "Харків" з умовами: "проведення аудиту всіх служб аеропорту, із залученням керівників за напрямками; написання звітів , функції консультанта генерального директора". Серед умов працевлаштування досвід керівництва авіаційним підприємством, мобільність, 50% часу і більше необхідно проводити в аеропорту Харкова, "офіційне оформлення в компанії ТОВ "Базел Аеро" (Краснодар)".
Нагадаємо, на початку березня 2008 р. виконком Харківської міської ради прийняв рішення про передачу в оренду майнового комплексу аеропорту строком на 49 років компанії "Нью Системс АМ" (НСА). Відповідно до інформації, поширеної міською радою, вартість орендної плати буде складати понад 1,8 млн грн на рік, крім того, НСА взяла на себе зобов'язання вкласти в реконструкцію аеропорту 118,9 млн дол. Всього проект реконструкції передбачає вкладення в розмірі 205 млн дол. За ці гроші, як запевняв тоді новий орендар, до 2012 р. будуть побудовані нова злітно-посадочна смуга, пасажирський термінал і готель.
Представник "Базела" стверджує, що компанія не займається управлінням харківським аеропортом.
"Ми надаємо аеропорту консультаційні послуги з метою підвищення ефективності його роботи і ведеться на території аеропорту будівництва", - говорять в "Базела". Також заперечує причетність до управління аеропортом Харкова і А.Ярославський, пише видання.
Залучення інвестора до аеропорту Харкова було потрібно в зв'язку з проведенням в Україні чемпіонату Європи з футболу в 2012 р. У 2010 р. в аеропорту був введений в дію новий пасажирський термінал площею 20 тис. кв. м, здатний обслуговувати до 2 млн пасажирів на рік.