ua en ru

Адвокати М.Ходорковського і П.Лебедєва оскаржили вирок, винесений напередодні

Адвокати екс-глави НК "ЮКОС" Михайла Ходорковського і колишнього керівника МФО "МЕНАТЕП" Платона Лебедєва оскаржили вирок, винесений напередодні, передає РБК. Як повідомила адвокат М. Ходорковського Карина Москаленко, дана скарга попередня, так як копії вироку у адвокатів ще немає.
Нагадаємо, 30 грудня 2010 р. Хамовнічеський суд Москви засудив екс-главу НК "ЮКОС" Михайла Ходорковського і колишнього керівника МФО "МЕНАТЕП" Платона Лебедєва до 14 років позбавлення волі кожного. Суд визнав їх винними за ч. 3 ст. 160 (привласнення або розтрата, вчинені з використанням свого службового становища, а також у великому розмірі), ч. 3 ст. 174-1 (легалізація (відмивання) грошових коштів або іншого майна, набутих у результаті скоєння злочину, організованою групою) Кримінального кодексу РФ. Термін відбування покарання для М. Ходорковського вважається з 25 жовтня 2003 р., для П. Лебедєва - з 2 червня 2003 р. Таким чином, М. Ходорковський і П. Лебедєв вийдуть на свободу в 2017р. Засуджені відбуватимуть покарання у виправній колонії загального режиму.
Суд встановив, що М.Ходорковський і П.Лебедєв за 6 років - у період з 1998 р. по 2004 р. - легалізували 487 млрд руб. і 7,5 млрд дол. У ході читання мотивувальній частині вироку суддя Віктор Данилкін повідомив, що підсудні визнані винними в розкраданні нафти і легалізації грошових коштів, отриманих незаконним шляхом. Разом з тим, Хамовнічеський суд Москви припинив кримінальне переслідування М.Ходорковського і П.Лебедєва по епізоду, пов'язаному з розкраданням акцій "Томскнефть ВНК" "у зв'язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності".