ua en ru

Адвокати екс-президента "Океану" заявляють про нелюдське поводження з їх підзахисним

Адвокати екс-президента "Океану" заявляють про нелюдське поводження з їх підзахисним Фото: МСЗ "Океан"

65-річний Володимир Михайлюк страждає серйозними захворюваннями

Адвокати екс-президента "Миколаївського суднобудівного заводу "Океан" Володимира Михайлюка, взятого на початку червня під варту за клопотанням ГПУ, заявляють про нелюдське поводження з підзахисним з боку слідства. Про це в коментарі журналістам заявив адвокат Георгій Ярошевський.

За його словами, 65-річний Михайлюк страждає серйозними захворюваннями хребта і має підтверджену дисциркуляторну енцефалопатію. З моменту поміщення в СІЗО стан його здоров'я різко погіршився.

Адвокат підкреслив, що, незважаючи на даний факт, про який у встановленому порядку було повідомлено слідство, 12 червня слідчий Сергій Куций все ж наполіг на виїзному допиті. Всі клопотання захисту про проведення допитів за місцем утримання під вартою у зв'язку з погіршенням стану здоров'я підозрюваного були проігноровані як слідчим, так і процесуальним прокурором Андрієм Марущаком.

"Михайлюк був відвезений на допит в задушливому автозаку і 4 години містився в "боксі" (тісне приміщення в автозаку, - ред.) на сонці. Йому не давали ні води, ні їжі, ні навіть вийти в туалет", - сказав Ярошевський, зазначивши при цьому, що до свого підзахисного адвокати були допущені лише після звернення з відповідними скаргами до приймальні ГПУ.

Адвокат розповів, що після 4-х годин в автозаку стан Михайлюка критично погіршився: він втратив свідомість. Лікарі "швидкої" діагностували у нього гіпертонічний криз.

"Ми вважаємо, що всі ці навмисні затримки слідчих дій здійснювалися з однією метою - надати моральний та психологічний тиск на нашого підзахисного, щоб він зізнався в тому, чого не робив. В матеріалах справи немає жодного доказу провини Михайлюка. Втім, як немає фактів, що підтверджують саму подію злочину. У звинувачення слабка позиція і таким нелюдським чином слідчий фальсифікує докази", - підкреслив адвокат, додавши, що захист буде оскаржувати ці дії слідчого.

Голова ради директорів Асоціації захисту активів Олександр Ситухо вважає, що в діях слідства нескладно побачити порушення ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, учасником якої є Україна.

"Якщо зазначені факти відповідають дійсності, а в цьому сумніватися не доводиться, то це однозначне порушення ст. 3 Конвенції. Літня людина навмисне міститься в тісному розпеченому "автозаку" напередодні допиту. І це не може кваліфікуватися як стандартне режимне обмеження. Тут ми маємо справу з фактом прямого нелюдського поводження з підозрюваним, а, враховуючи всі обставини, ці дії в Європейському суді можуть взагалі кваліфікуватися як тортури", - зазначив експерт.

Як повідомлялося, на початку червня т.р. Печерський районний суд Києва постановив до 11 липня 2017 року взяти під варту екс-президента ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" Володимира Михайлюка в рамках розслідування справи про доведення до банкрутства суднобудівного підприємства.

Прокуратура закидає Михайлюку умисне доведення підприємства до банкрутства і заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах.

На думку Ситуха, кримінальна справа в цілому і арешт Михайлюка можуть бути вигідні нинішнім російським власникам заводу – компанії Zonel Operation Ltd, пов'язаної з колишнім членом ради директорів "Газпрому" Ігорем Юсуфовим. Таким чином нинішні власники хочуть зберегти свої позиції і не допустити фінансового оздоровлення підприємства та приходу нового інвестора. Зрозуміло, що, враховуючи обставини цього процесу, негатив поширюється на інвестиційну привабливість всієї української економіки, і без того незавидної, а не тільки одного підприємства, вважає експерт.

У вересні 2016 року Печерський районний суд Києва (суддя Олег Білоцерковець, - ред.) за клопотанням ГПУ заарештував майно заводу "Океан", який на той момент проходив процедуру ліквідації для фінансового оздоровлення. Після цього зусиллями СБУ та генеральної прокуратури завод був переданий під контроль представнику компанії Zonel Operations Ltd Леоніду Шумилу, директору ТОВ "Океан-Судноремонт".

За даними ЗМІ, він фігурує в низці кримінальних справ в якості обвинуваченого у привласненні коштів, шахрайстві та доведенні до банкрутства підприємств.