ua en ru

Адвокат розповів про кримінальну справу проти швейцарського прокурора, який займався "справою Мартиненко"

Адвокат розповів про кримінальну справу проти швейцарського прокурора, який займався "справою Мартиненко" Фото: Микола Мартиненко (УНІАН)

Суд відмовив Мартиненко в поїздці до Швейцарії

Результатом "спроб сфабрикувати" в Україні звинувачення проти колишнього народного депутата Миколи Мартиненка стало відсторонення від розслідування і порушення кримінальної справи проти швейцарського прокурора Урса Колі. Про це заявив адвокат Мартиненко Петро Бойко, передає "Еспресо".

За його словами, прокурор виявив свою заангажованість і став учасником політичної боротьби.

"Влітку 2013 року прокурору Колі майстерно підкинули матеріали про нібито фігурування українського депутата в нібито схемах, пов'язаних з "Енергоатомом", та про перерахування грошей на рахунок нібито Миколи Мартиненка в швейцарському банку. Формуляр з швейцарського банку про нібито відкриття рахунку на його ім'я, що став головним "доказом", насправді був "фількіною грамотою". Ніде не було підпису Миколи Мартиненка", - заявив Бойко.

За його словами, прокурор чотири роки намагався знайти "хоч якісь" факти, які б підтверджували фігурування Миколи Мартиненка, - але безуспішно.

"Справа зайшла в глухий кут і вже давно має бути закритою. Ангажованість Урса Колі у відношенні Миколи Мартиненка стала очевидною навіть для швейцарської прокуратури і швейцарського міністерства юстиції. Швейцарська прокуратура після звернення Мартиненко порушила проти свого прокурора кримінальну справу і відсторонила його від розслідування. Прокурор став обвинуваченим. Це безпрецедентний випадок для швейцарської правоохоронної системи. І він став наслідком втягування цього прокурора в політичну боротьбу в іншій країні", - зазначив адвокат.

За його інформацією, розслідування швейцарської прокуратури по самому Колі встановило, що він активно контактував з українськими політиками.

"Зокрема, в порушення швейцарського законодавства прокурор незаконно розголошував непідтверджену інформацію українському депутату Сергію Лещенку та іншим особам. Лещенко маніпулятивно її використовував в масштабній піар-кампанії для формування негативного іміджу Миколи Мартиненка. На підставі інтернет-публікацій Лещенко НАБУ в грудні 2015 року голосно відкриває кримінальні провадження", - повідомив Бойко.

Адвокат також розповів, що у другій половині серпня в Швейцарії відбудеться перехресний допит прокурора Колі та причетних до цього осіб.

"Серед цих осіб можуть бути також діючі українські політики. Їм доведеться відповідати на дуже невигідні для себе питання - про порушення швейцарських законів та маніпуляції навколо Миколи Мартиненка. Причому цим особам загрожує перспектива кримінальної відповідальності у Швейцарії", - підкреслив адвокат Мартиненко.

Він зазначив, що захист звернувся до українського суду з питання про дозвіл на разовий виїзд Миколи Мартиненка у Швейцарію для захисту своїх прав і підготовки до участі в перехресному допиті прокурора Колі.

"Екс-депутат ніколи не мав наміру ховатися і кожен раз повертався в Україну після всіх закордонних відряджень, - зазначив Бойко. - Однак Солом'янський райсуд Києва вчора відмовив Миколі Мартиненку в поїздці до Швейцарії. Це стало ще одним свідченням порушення його права на захист та буде використано нами в Європейському суді з прав людини. Саме там буде поставлена крапка у масштабних фальсифікаціях навколо Миколи Мартиненка".

Адвокат підкреслив, що всі заяви Лещенко та "інших "антикорупціонерів" про нібито справи по Мартиненко в Чехії та Австрії не відповідають дійсності.

"Всі причетні до фабрикації звинувачень в адресу Миколи Мартиненка рано чи пізно понесуть заслужену кримінальну відповідальність", - заявив Петро Бойко.