ua en ru

Російських ГРУшників можуть обміняти на Сенцова, Кольченка або Савченко

Російських ГРУшників можуть обміняти на Сенцова, Кольченка або Савченко Фото: Євген Єрофєєв і Олександр Александров

Такий обмін може відбутися в будь-який момент при наявності політичної волі з обох сторін

Адвокат російського офіцера Головного розвідувального управління (ГРУ) Збройних сил РФ Олександра Александрова Юрій Грабовський заявляє, що спілкувався з переговорником Володимиром Рубаном про можливий обмін затриманих російських військових на українського режисера Олега Сенцова, активіста Олександра Кольченко або українську льотчицю Надію Савченко, передає "Радіо свобода".

При цьому Грабовський зазначив, що це питання поки що закрите, але зауважив, що підтримує ініціативу обміну.

Голова центру звільнення полонених Володимир Рубан підтвердив інформацію про цю розмову з адвокатами і зазначив, що в Росії погодились на обмін Сенцова та Кольченка на військових Александрова та Єрофеєва.
Рубан повідомив, що центр на зустрічі в Мінську отримав пропозицію щодо обміну Сенцова на Єрофеєва, проте українська сторона запропонувала обмін "два на два": двох російських спецпризначенців на Сенцова і Кольченка.

Переговорники з боку Росії погодились на такий обмін, зазначив він.

"Схема нагального обміну не може бути застосована, поки не буде вироку Александрову та Єрофеєву. Тоді це вже буде обмін за погодженням сторін - вони будуть відбувати покарання на своїй батьківщині. За якихось гарантій дипломати обміняються вже не заручниками, не військовополоненими, а засудженими і кожен поїде до своєї країни, а там ще має отримати помилування", - пояснив Рубан.

Проте, за його словами, також існує можливість обміну російських спецпризначенців на Надію Савченко, такий обмін може відбутися в будь-який момент за наявності політичної волі з обох боків, але він може відбутися і після вироку суду.

"Донецька сторона передає на запит українській мінській переговорній групі до 1200 прізвищ людей, які вони вважають перебувають під арештом в Україні. Близько 500 з них - це визнані донецькою стороною "ополченці", вони є у нас. І за формулою "всіх на всіх" чи за іншою, наприклад: усі наші 13 людей, яких ми вважаємо політично засудженими в Росії, обміняти на цю тисячу. І Порошенко стане як прем'єр Ізраїлю, який обміняв одного капрала на 1027 людей", - сказав Рубан.

Нагадаємо, Служба безпеки України (СБУ) очікує, що обмін полоненими з самопроголошеними Донецької та Луганської "народними республіками" відбудеться до 20 січня 2016 року.