ua en ru

Адвокат звинуватив НАБУ в прагненні регулярно видавати негатив проти Мартиненка

Адвокат звинуватив НАБУ в прагненні регулярно видавати негатив проти Мартиненка

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і надалі силкуються фабрикувати звинувачення проти Миколи Мартиненка. Про це, коментуючи заяви, зроблені 22 серпня директором НАБУ Артемом Ситником, заявив адвокат Олександр Усович, що представляє інтереси Мартиненка.

"НАБУ і САП вже 9 місяців безрезультатно намагаються щось придумати, щось "народити" проти екс-нардепа Миколи Мартиненка. Всі передбачені природою терміни вийшли, але не видно навіть ембріона справи", - зазначив адвокат.


"Обидва відомства лише роблять піар-заяви типу "ще трохи - і щось в суд передамо на Мартиненка", але самі щоразу віддаляють дату судового засідання. Цим вони затягують час спроби сфабрикувати неіснуючу справу проти Миколи Мартиненка. Безуспішно "вибивали" свідчення навіть у людей, які з нею незнайомі. НАБУ і САП розписалися у відсутності яких-небудь фактів проти екс-депутата, який проходить виключно у якості свідка і ще в минулому році добровільно відмовився від депутатського мандата", - підкреслив він.

Адвокат переконаний, що "Ситник знову плутається у свідченнях": "4 дні назад говорив про "справу Мартиненка", а тепер визнає, що є тільки справи, які розслідуються за фактами. Його колега Холодницький раніше придумав якусь правову нісенітницю – "справу з хештегом Мартиненко". А дата передачі неіснуючої справи в суд заявлялася спочатку на квітень, потім травень, червень, тепер вже на осінь" ... в кінці кінців все вилилося в спроби керівників НАБУ і САП привселюдно виправдати свою ангажованість у відношенні Миколи Мартиненка і бажання тут комусь прислужити".

"Сьогодні Ситник назвав 8 країн, в яких НАБУ направляє запити про Миколу Мартиненка. Але 4 дні тому він називав 6 таких країн. Для пана Ситника головне - публічно видавати негатив по екс-депутату, хоча це вже виглядає смішно", - сказав Усович.

На його думку, директор НАБУ знову "повторює платівку про справу-рекордсмена за кількістю міжнародних правових доручень". "Але скільки не повторюй "халва", в роті солодше не стане, результату немає і бути не може", - вважає адвокат.

"Ні на один запит НАБУ не прийшла змістовна відповідь. Навпаки, європейські борці з корупцією самі обурено звертаються до українських колег, оскільки змушені перевіряти фейковую інформацію з України. Тому цей обмін порожніми запитами цілком підпадає під хештег "переливання з пустого в порожнє". Але це занадто дорого обходиться державному бюджету та репутації країни", - підкреслив адвокат.