ua en ru

Adobe закриває офіс у Росії через політичне протистояння і санкції

Американський виробник програмного забезпечення Adobe ліквідує свою російську "дочку" - ТОВ "Адоб систем", пише газета "Ведомости" з посиланням на представника компанії Матвія Кірєєва. Компанія вже подала повідомлення про ліквідацію юридичної особи до Федеральної податкової служби.

Adobe активно розвивав сервіси світового рівня Creative Cloud і Marketing Cloud протягом останніх кількох років, перейшовши з моделі безстрокової ліцензії на хмарну підписку, розповів РБК Кірєєв.

"Щоб ​​найбільш ефективно використовувати всі можливості цієї нової моделі, а також з метою реалізації своєї глобальної стратегії з управління робочою силою, Adobe коригує свою діяльність у Росії і фокусується на продажу своєї продукції за допомогою російських партнерів і сайту Adobe.com", - зазначив представник компанії.

"Рішення про ліквідацію продиктовано нашою бізнес-стратегією і стратегією з управління робочою силою і не є свідченням фінансового становища компанії у Росії або за кордоном", - наголосив Кірєєв.

За його словами, відхід компанії з Росії не пов'язаний і з питаннями безпеки Adobe IP. "Для довідки, за період із 2012 року ми скоротили загальну кількість представництв з 80 до 56", - додав він.

Минулого тижня стало відомо про намір російської влади створити спеціальний фонд для розвитку вітчизняного ПЗ. Автори ідеї хочуть зобов'язати перераховувати до нього до 10% виручки від продажів ліцензій на ПЗ в Росії. Кірєєв не відповів на питання про те, чи зможе Adobe після ліквідації офісу в Росії не платити гроші в цей фонд.

Співрозмовник газети припустив, що відхід Adobe з Росії пов'язаний не тільки із хмарними технологіями, але й із санкціями: через обмежувальні заходи у компанії зірвалося кілька угод. Крім того, до закриття російського представництва компанію міг підштовхнути оновлений закон "Про захист персональних даних", який забороняє обробку персональних даних росіян за кордоном з 1 вересня 2016 року.

Зараз в "Адоб систем" йдуть скорочення. Перша хвиля звільнень пройшла ще в січні 2014 року, після неї в офісі залишилося 12 осіб.

Як повідомлялося напередодні, найбільший міжнародний фонд OPIC (Overseas Private Investment Corporation) залишає російський ринок.

Раніше про своє рішення піти з Росії заявила американська інвестиційна компанія Blackstone Group.