ua en ru

Адміністрація Трампа збирається змінити український вищий політичний менеджмент, - експерт

Адміністрація Трампа збирається змінити український вищий політичний менеджмент, - експерт Фото: Віктор Небоженко

Небоженко вважає, що у Трампа є кілька місяців, щоб виробити позицію щодо України

Адміністрація президента США Дональда Трампа має намір змінити український вищий політичний менеджмент і форму фінансування України. Таку думку на своїй сторінці у соцмережі Facebook висловив директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

"З одного боку, США хочуть провести аудит витрачених на Україну грошей. З іншого боку, адміністрація Трампа почала інтенсивні пошуки нових політичних партнерів в Україні, здатних ефективно взаємодіяти з США. Тому Трамп почав негайно зустрічатися з українськими політиками. І першою в цьому списку прогнозованих зустрічей була лідер опозиції Юлія Тимошенко", - зазначив експерт.

На його думку, зустріч Трампа і Тимошенко на "нейтральній території" сильно нагадує "випадковий дзвінок" президента Тайваню Цай Інвень "щасливому переможцю на президентських виборах Трампу".

"І коли "оскаженілий" Пекін вимагав пояснень від Трампа, той сказав, що він не міг не відповісти на привітання президента Тайваню. Так, зустріч Трампа з Тимошенко, при всій приємній несподіванці для обох, ймовірно, була результатом добре організованого експромту команд обох політиків", - написав Небоженко.

Він також вважає, що у Трампа є кілька місяців, щоб виробити свою позицію щодо України.

"Президент США Трамп уже зрозумів, що найбільше Путіна хвилює Україна. Зараз Трамп хоче вирішити, як йому використовувати "нездоровий інтерес" Путіна до України та ту пастку, в яку потрапив Путін, почавши агресію проти України. На превеликий подив президента Трампа, виявилося, що Кремль хвилює Україна більше, ніж Сирія, Іран або навіть Китай... Україна є слабким, але важливим природним союзником США в політиці стримування Росії", - резюмував експерт.

Нагадаємо, в Білому домі заявляли, що питання про можливість скасування чи послаблення санкцій проти Росії буде вирішено в найближчі місяці в залежності від позиції РФ, а також можливості спільної роботи в загальних інтересах.