ua en ru

Адміністрація Януковича знищила частину документів щодо подій 2013-2014 років на Майдані

Адміністрація Януковича знищила частину документів щодо подій 2013-2014 років на Майдані Фото: Віктор Янукович

ГПУ продовжує розслідування щодо розгону Майдану 18 та 19 лютого 2014 року

Адміністрація екс-президента України Віктора Януковича знищила частину документів щодо подій 2013-2014 років на Майдані у Києві. Про це йдеться в ухвалі Печерського районного суду міста Києва від 31 березня 2017 року.

Як зазначається, суд розглянув клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах першого слідчого відділу Управління спеціальних розслідувань Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України про тимчасовий доступ до речей і документів щодо подій на Майдані.

Генеральною прокуратурою України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами умисних вбивств та замахів на умисні вбивства учасників масових акцій протесту в центральній частині м. Києва, вчинених у період з 20.01.2014 по 21.02.2014.

В кримінальному провадженні, зокрема, досліджуються обставини організації та проведення 18 та 19 лютого 2014 року силового розгону Майдану силами та засобами Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України, у тому числі шляхом проведення антитерористичної операції.

Повідомляється, що у ході розслідування було встановлено, що колишні співробітники СБУ у листопаді 2013 року - лютому 2014 року інформували Адміністрацію президента України шляхом направлення листів, повідомлень, довідок, інформувань про стан боротьби з тероризмом та про прийняті рішення щодо приведення сил та засобів суб'єктів боротьби з тероризмом, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом, у готовність за ступенями "посилена" або "підвищена".

Частину вказаних документів АПУ надала органу досудового розслідування, їх було приєднано до матеріалів кримінального провадження.

Крім того, відповідно до листа АПУ від 8 лютого 2017 року документи, в яких йдеться про кадрові переміщення у відомстві, містять конфіденційну інформацію та на даний час знаходяться у вказаному відомстві.

Водночас, згідно з наданою інформацією 15 документів було знищено у встановленому порядку, а ще 5 документів були видані працівникам Адміністрації президента України, які на сьогодні вже не працюють.

"Слідчий зазначає, що вказані документи мають відношення до розслідуваних подій, мають гриф обмеженого доступу та можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні", - йдеться у тексті ухвали.

Повідомляється, що суд задовольнив клопотання ГПУ й постановив надати слідчим тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, та перебувають у володінні АПУ.

Таким чином, суд надав ГПУ доступ до документів, у тому числі з обмеженим доступом та тих, яким присвоєний гриф секретності, до відомостей, які підтверджують знищення документів, а також до відомостей, які підтверджують видачу документів працівникам АПУ, які на сьогодні вже не працюють.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ГПУ назвала незаконним звільнення підозрюваного у вбивствах на Майдані.