ua en ru

Абонплата за газ є зобов'язанням у меморандумі з МВФ, - нардеп

Абонплата за газ є зобов'язанням у меморандумі з МВФ, - нардеп Фото: Михайло Папієв

Папієв підкреслив, що коаліція п'яти партій, створена в 2014 році, відповідає за всі рішення останніх двох урядів

Введення абонплати за газ є зобов'язанням, яке уряд записав у меморандумі з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Про це заявив народний депутат від "Опозиційного блоку" Михайло Папієв, коментуючи публікацію домовленості Кабміну з МВФ, повідомляється на сайті політсили.

Зокрема, за словами нардепа, нинішня "кампанія проти облгазів – це спроба партій – колишніх партнерів по коаліції (Радикальної партії Олега Ляшка, "Батьківщини" і "Народного фронту"), а також популістів перекласти свою відповідальність за непопулярне рішення на когось іншого".

"Саме вони у Верховній Раді голосували за уряди Яценюка і Гройсмана і разом з іншими несуть відповідальність за зобов'язання перед МВФ: підвищення тарифів, пенсійного віку, зміну платіжок за газ і продаж землі", - заявив він.

"Уряд обурюється тим, що саме пообіцяв Міжнародному валютному фонду. Цитую меморандум, опублікований на сайті Мінфіну: "Застосування тарифу на доставку газу та опалення на основі потужності, що дозволить перенести деяку частину вартості на літні місяці", – так записано в документі, в таблиці 2 на сторінці 30. Це і є абонплата, яку ввела Нацкомісія з рішенням Кабміну. Тому я б порадив їм читати те, що вони підписують", – додав Папієв.

Депутат переконаний, що нинішній меморандум – це "результат політики урядів Арсенія Яценюка і Володимира Гройсмана".

"Це і відповідальність всіх партій, які голосували за призначення цих Кабмінів. Влада пообіцяла урізати субсидії майже наполовину і для цього погодилася на введення абонплати. Тепер всі, хто несе відповідальність за цей антисоціальний курс, намагаються звалити провину на облгази. Але меморандум – найкращий доказ злочину всіх партій коаліції перед людьми", – підкреслив він.

"Коаліція п'яти партій, створена в 2014 році, відповідає за всі рішення останніх двох урядів. Семиразове підвищення ціни на газ, чотириразове збільшення ціни опалення – це наслідок зобов'язань, взятих перед МВФ у 2015-му. Тепер вони хочуть змусити більшість українців сплачувати повністю за ними ж встановленими цінами, заздалегідь знаючи, що у людей таких грошей немає. Ми повинні зупинити це пограбування", – сказав Папієв.

Нагадаємо, як повідомляли в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, виділення абонентської плати за газ не передбачає загального збільшення суми за рахунком. Крім того, Комісія повідомляла про припинення раніше прийнятого рішення про абонплату за газ 10 квітня.