ua en ru

А.Стрижак: У Конституції та законодавстві не міститься заборони для входження у більшість народних депутатів.

У Конституції України та законодавстві не міститься заборони для входження у більшість народних депутатів. Про це на прес-конференції повідомив голова КСУ Андрій Стрижак, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, це є одним з основних мотивів прийняття рішення КСУ щодо справи про входження нардепів до коаліції. Окрім цього він додав, що нардеп складає присягу народу України, а не фракції, а його мандат надає йому право приймати рішення виключно шляхом вільного волевиявлення, і це дає підставу говорити про те, що входження депутата у більшість у Верховній Раді не є порушенням норм Конституції та законів.
Окрім цього, А.Стрижак додав, що не лише позафракційні депутати, але й депутати з фракцій, що не належать до коаліцій можуть входити у більшість. "Чому ні?", - сказав А.Стрижак відповідаючи на запитання чи можуть депутати з фракцій, що не входять в коаліцію, приєднуватися до більшості.
Також він додав, що однією з основних вимог до більшості, є те, що вона має нараховувати більшість від конституційного складу ВР, не менше ніж 226 народних депутатів.
Нагадаємо, згідно з оприлюдненим сьогодні рішенням КСУ, окремі нардепи, зокрема ті, які не перебувають у складі депутатських фракцій, мають право брати участь у формування коаліції депутатських фракцій.