ua en ru

О.Роднянський відмовився від третини акцій "СТС Медіа" і опціонів, що належали йому, в розмірі від 45 млн дол.

Російська компанія "СТС Медіа" розкрила подробиці мирової угоди з своїм колишнім гендиректором і президентом Олександром Роднянським, засновником українського телеканалу "Студія 1+1". Про це пише «Комерсант-Україна». За право працювати в конкуруючих телекомпаніях продюсер відмовився від третини акцій "СТС Медіа" і опціонів, що належали йому, тобто мінімум від 45 млн дол.

Мирова угода між сторонами була підписана минулого тижня і 17 грудня затверджено радою директорів "СТС Медіа". Олександр Роднянський, як випливає з повідомлення "СТС Медіа", відмовляється від третини прав на акції (так звані SAR - share appreciation rights), що належать йому, і виділених йому опціонів. За колишнім президентом ще в 2003 р. було зарезервовано 4,66 млн SAR за ціною 1,79 дол. за акцію і 1,55 млн SAR за ціною 1,19 дол. У 2006 р. йому був також наданий опціон на 2,48 млн акцій за встановленою ціною 16,95 дол. за папір. У результаті на дату останніх зборів акціонерів "СТС Медіа" потенційний пакет О.Роднянського складав близько 5,41% всіх випущених акцій.

Зобов'язання по тих, що залишилися у колишнього топ-менеджера приблизно 4,14 млн SAR, будуть виконані до кінця року: "СТС Медіа" виплатить Олександру Роднянському 25,9 млн дол. готівкою і випустить в його користь більше 2,073 млн нових акцій. Таким чином, збільшений статутний капітал "СТС Медіа" перевищить 154,2 млн акцій, частка А.Роднянського складе близько 1,34%, а пакети основних акціонерів - шведської Modern Times Group (більше 60 млн. акцій) і російської "Альфа-груп" (майже 39,55 млн акцій) - знизяться з 39,4% до 38,9% і з 25,99% до 25,6% відповідно.

Крім цього, опціон на ті, що залишилися 1,84 млн акцій (дві третини від 2,48 млн акцій) продюсер може реалізувати до 18 червня 2010 р. У збільшеному статутному капіталі "СТС Медіа" ці акції дадуть йому ще 1,19%.

Якщо О.Роднянський скористається своїми правами на нові акції, він зможе стати найбільшим міноритарним акціонером "СТС Медіа" (з часткою близько 2,53%), але ніяких переваг в порівнянні з іншими мінорітаріямі у нього не буде, уточнила директор по корпоративних комунікаціях холдингу Катерина Осадча. О.Роднянський виходить з ради директорів "СТС Медіа" і отримує право працювати в конкуруючих мовних компаніях.

О.Роднянський став гендиректором і президентом "СТС Медіа" в 2004 р. У серпні 2008 р. поступився постом гендиректора Антону Кудряшову, але увійшов до ради директорів холдингу. Літом 2009 р. звільнився з поста президента. А в листопаді "СТС Медіа" звинуватила бізнесмена О.Роднянського в роботі на конкуруючу Національну медіагрупу (НМГ; управляє РЕН ТВ і "П'ятим каналом") і подала до нього два цивільні позови до верховного суду штату Нью-Йорк і канцлерський суд штату Делавер, вимагаючи позбавити колишнього топ-менеджера всіх опціонів, що належать йому, і SAR. У інтерв'ю виданню О.Роднянський підтвердив лише, що співробітничає з НМГ як продюсер. Два тижні тому сторони домовилися про підписання світової угоди і відгук всіх позовів.

"Для мене це дуже вдале рішення", - сказав він. Влітку цього року О.Роднянський вже намагався стати акціонером холдингу. В кінці червня він повідомив раду директорів про бажання реалізувати свої SAR. Холдинг міг як надати О.Роднянському акції, так і розрахуватися з ним готівкою. Раду директорів "СТС Медіа" віддав перевазі другий варіант, що не влаштувало О.Роднянського, і він відкликав свою пропозицію.

Вчора акції "СТС Медіа" на 18:15 за київським часом подорожчали на 13%, до 14,22 дол. за папір. Таким чином, пакет О.Роднянського з урахуванням тих, що належать 25,9 млн дол. готівкою, але без опціонів (встановлена на них ціна перевищувала котирування) коштував приблизно 55,4 млн дол. В день подачі позовів, 9 листопада, зарезервовані за бізнесменом 5,41% "СТС Медіа" коштували, виходячи з їх котирувань на NASDAQ, близько 155,8 млн. дол., при розрахунку за SAR готівкою - близько 100 млн дол.