ua en ru

О.Лавринович закликає надати пропозиції з реформи судової системи України до 12 квітня 2010 р.

Міністр юстиції України Олександр Лавринович пропонує реформувати систему судів в Україні і закликає надати відповідні пропозиції робочій групі до 12 квітня 2010 р. Про це він заявив у ході наради з питань реформування судової гілки влади в Адміністрації Президента України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я пропоную визначитись з нашим завданням реформування системи усіх рівнів судів, щоб ми мали єдиним судом першої інстанції, який буде максимально наближений до громадян, один суд, якому будуть підсудні справи, де однією стороною виступає громадянин. Суд має бути для громадян... Апеляційна інстанція має стати останньою для переважної більшості судових рішень, що зрештою є практикою для інших країн... Це суттєво полегшить завдання Верховного суду по забезпеченню судової практики", - сказав він.
О.Лавринович наголосив, що "ми не повинні бути свідками, коли питання одного плану, наприклад майнові чи корпоративні, мають різні підходи у різних судових системах. "Вищі спеціалізовані суди мають стати справжньою і єдиною касаційною інстанцією. Щоб ми отримали можливість розгляду справ за правилами касації. І щоб у нас не було двох касаційних інстанцій", - сказав він.
При цьому, з його слів, також необхідно вирішити проблему адміністрування судів, оскільки створення судової адміністрації, як окремого органу виконавчої влади, "на практиці призвело лише до збільшення бюджетних витрат". Також, на його думку, необхідно внести суттєві зміни у всі процесуальні кодекси. О.Лавринович дав доручення до 12 квітня "надати відповідні пропозиції, щоб Міністерство юстиції, і Адміністрація Президента підготували відповідне рішення".

Раніше сьогодні Президент України Віктор Янукович дав доручення підготувати концепцію реформування судочинства.
Нагадаємо, напередодні В.Янукович утворив групу з питань судової реформи та призначив міністра юстиції України Олександра Лавриновича її керівником. Про це йдеться в указі Президента України № 440/2010 від 24 березня 2010 р.
"Робочій групі підготувати пропозиції щодо вдосконалення законодавчого регулювання питань судоустрою, судочинства і статусу суддів та подати їх у місячний строк Президентові України для внесення в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України", - йдеться в указі.