ua en ru

О.Турчинов назвав "фарсом" скасування доручення Ю.Тимошенко про прийняття "Нафтогазом" 11 млрд куб. м

Перший заступник глави партії ВО "Батьківщина" Олександр Турчинов називає "фарсом" скасування доручення тодішнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко про прийняття на баланс НАК "Нафтогаз України" 11 млрд куб. м газу. Про це він повідомив на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Украина.
На думку О.Турчинова, якби судді прийняли таку постанову до того, як були проведені газові переговори з Російською Федерацією, можна було б говорити про які-небудь порушення з боку Ю.Тимошенко, "але рішення суду приймається вже через півтора роки після того, як розглядалося питання і підписувалися угоди, і жодне рішення не може мати зворотної сили, тому це просто фарс".
"Фарсом" О.Турчинов вважає все судочинство, що існує на сьогоднішній день в Україні, оскільки "подібні рішення судів є свідченням політичних переслідувань і реалізації власних бізнес-інтересів влади".
Нагадаємо, Окружний адміністративний суд м. Києва 20 жовтня 2010 р. задовольнив позов Генеральної прокуратури про визнання протиправним і скасування доручення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко від 21 січня 2009 р., яким міністр палива і енергетики України і голова правління НАК "НафтогазУкраїни" зобов'язалися прийняти на баланс компанії 11 млрд куб. м газу, який їй не належав.
Нагадаємо також, що 13 серпня 2010 р. Шевченківський районний суд Києва підтвердив законність рішення стокгольмського арбітражу, що зобов'язав "Нафтогаз України" повернути 12,1 млрд куб. м газу компанії RUE. Арбітражний інститут Торгівельної палати Стокгольма (Швеція) 8 червня 2010 р. зобов'язав "Нафтогаз" повернути компанії RosUkrEnergo 11 млрд куб. м природного газу і надати додатковий об'єм газу у розмірі 1,1 млрд куб. м як неустойку за порушення умов контракту.