ua en ru

О.Прогнімак: Будівництво сміттєспалювального заводу в столиці становить загрозу здоров'ю киян

Будівництво за ініціативою Південно-Західної залізниці у Солом'янському районі Києва сміттєспалювального заводу не було погоджено з киянами і становить загрозу їх здоров'ю. Зокрема, це може спричинити зростання захворюваності у молоді і передчасну смертність для старшого покоління, вважає лідер партії "Зелені" Олександр Прогнімак, повідомляє прес-служба партії.

"Поява в житловому районі столиці сміттєспалювального підприємства, практично в лічених метрах від будинків киян, сповна може спровокувати новий виток погіршення здоров'я населення Києва... Завод потрібно закрити або перепрофілювати під сміттєсортувальну станцію", - вважає О.Прогнімак.
Лідер партії "Зелені" відзначає, що шановані світові екологічні організації довели, що причиною виникнення багатьох дегенеративних захворювань, таких як рак, є екологічні чинники. За результатами ж досліджень "Грінпіс", експертами була складена карта впливу сміттєспалювального заводу на організм людини. Зокрема, в радіусі 1 км від заводу ученими зафіксовано зростання кількості онкологічних захворювань, у тому числі у дітей, в 2 рази, збільшення в 1,26 разу вроджених вад, зниження рівня тироїдних гормонів у дітей, збільшення кількості алергічних реакцій і скарг на загальний стан. У 5-кілометровій зоні учені відзначають підвищений ризик негативного впливу заводу на людину. І лише в 24-кілометровій зоні, за даними зарубіжних досліджень, просліджується ізомерний профіль діоксину від спалювання відходів, тобто на такій відстані діоксин може бути і з інших джерел.
Головною альтернативною спалюванню сміття є його роздільне сортування для подальшої вторинної переробки, підкреслює О.Прогнімак.
У зв'язку з появою сміттєспалювального заводу в Солом'янському районі столиці партія "Зелені" звертається до керівництва Київської міської державної адміністрації і депутатів Київради з вимогою розпочати переговори з Південно-Західною залізницею про перепрофілювання сміттєспалювального заводу на сміттєсортувальну станцію; ввести мораторій на будівництво нових сміттєспалювальних заводів в межі міста; створити робочу групу при КМДА для створення цільової міської програми з модернізації системи утилізації сміття в столиці; рекомендувати КМДА понизити тарифи на вивіз розсортованих мешканцями відходів на 20-30%; підготувати пакет законодавчих ініціатив, направлених на створення безпечної системи поводження з відходами - роздільний збір і переробка відходів; ввести систему штрафів за недотримання розроблених мерією нових "Правил утилізації відходів в столиці", а також штрафів для підприємств, що мають в своєму розпорядженні сміттєспалювальні заводи в межах столиці; ініціювати діалог мерії з міжнародними фінансовими структурами про довгострокову співпрацю в області вирішення сміттєвих проблем Києва.