ua en ru

О.Лавринович не поділяє думку, що зміни до закону про судоустрій обмежать конституційні повноваження ВСУ

Міністр юстиції України Олександр Лавринович не погоджується з головою Верховного суду України (ВСУ) Василем Онопенком в тому, що зміни до закону про судоустрій обмежать конституційні повноваження ВСУ. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.
"Повноваження ВСУ викладені в Конституції. Він забезпечує єдність судової практики", - наголосив О.Лавринович.
Натомість О.Лавринович вважає, що нова редакція закону про судоустрій скасує хибну практику повторної касації.
"Повторна касація є неприпустимою. Її немає в жодній європейській країні", - заявив міністр юстиції.
Говорячи про забезпечення ВСУ єдності судової практики, О.Лавринович пояснив, що ВСУ ставитиме остаточну крапку у випадках, коли суди різної спеціалізації з одного і того самого приводу виноситимуть різні рішення, або ж коли один і той самий суд виноситиме різні рішення зі схожих справ.
Говорячи в цілому про нове законодавство щодо судоустрою та статусу суддів, О.Лавринович заявив, що коли ці закони будуть ухвалені на поточній сесії, то вони набудуть чинності вже через місяць після їх ухвалення.
Нове законодавство, на його думку, дозволить підвищити якість підготовки суддів, оскільки воно передбачає призначення суддів на конкурсній основі.
"Ми пропонуємо конкурс суддів. Кандидати в судді повинні будуть складати іспит на знання теорії права, після цього пройти навчання в юридичному вузі 4-го рівня акредитації, потім навчатися в школі суддів, після цього пройти процедуру рейтингування, після чого вони будуть включені в кадровий резерв суддів. І потім, у разі виникнення вакансії, та чи інша особа може бути призначена суддею, виходячи з її рейтингу", - заявив О.Лавринович.