ua en ru

А.Клюєв: Протягом наступного року Україна і Казахстан можуть вийти на докризовий рівень товарообігу

Перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв вважає, що протягом наступного року Україна і Казахстан можуть вийти на докризовий рівень товарообігу. Про це він заявив сьогодні після проведення навчання аварійно-рятувальних підрозділів МНС та Міноборони з відпрацювання спільних дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, передає кореспондент РБК-Україна.
"Казахський ринок - це вигідний ринок збуту продукції українських підприємств, в якому, до того ж, казахська сторона зацікавлена. Під час візиту в Україну Президента Казахстану було укладено низку угод в залізничній сфері. Машинобудуванні, авіабудуванні, атомній енергетиці", - заявив А.Клюєв.
Так, за його словами, якщо раніше проект "Космотранс" існував тільки між Україною і Росією, то тепер до нього підключився і Казахстан.
"Ми також домовилися співпрацювати в залізничній сфері, а саме уніфікувати тарифи, щоб казахським товаровиробникам було вигідно здійснювати транзити через Україну. До цього процесу ми також підключимо і казахську сторону", - запевнив А.Клюєв.
А.Клюєв також повідомив, що Україна запропонувала Казахстану свою продукцію авіабудування, а саме літаки АН-148, АН-158, АН-74.
"З боку Казахстану є велика зацікавленість. Тому, думаю, ми будемо продавати в Казахстан цю продукцію, організуємо сервісне обслуговування", - заявив А.Клюєв.
Крім цього, за його словами, країни домовилися про співпрацю в атомній енергетиці. "У нас з 2001 р. існує спільне українсько-російсько-казахське підприємство, але на жаль, тільки на папері. Я сподіваюся, ми його реанімуємо", - наголосив А.Клюєв.
Він також додав, що після українсько-казахського форуму тільки за добу було укладено 10 контрактів на суму 110 млн дол.