ua en ru

А.Клюєв: Україна швидко розвиватиме альтернативну енергетику і упроваджуватиме енергоефективні технології

Україна швидко розвиватиме альтернативну енергетику і упроваджуватиме енергоефективні технології, заявив в рамках 7-го саміту "Ялтинської європейської стратегії" перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв, повідомляє прес-служба А.Клюєва.

«Україна вже зробила свій вибір, яким шляхом йти. Президент України Віктор Янукович визначив національні програми. Одна з таких програм - впровадження поновлюваних видів енергетики і енергоефективних технологій», - заявив А.Клюєв.

За його словами, за минулий рік в парламенті ухвалили два ключові закони, які стали основою для реалізації цієї програми. «Перший закон стимулює наші промислові підприємства упроваджувати енергозбережні і енергоефективні технології», - відзначив перший віце-прем'єр-міністр.

За його словами, для таких компаній закон передбачає цілу низку пільг. «Якщо такі технології ввозяться з-за кордону, то ці підприємства не платять ввізного ПДВ і звільняються від митних зборів. Якщо підприємства розробляють енергозбережні або енергоефективні технології в нашій країні, то такі підприємства протягом п'яти років не платять податок на прибуток», - повідомив А.Клюєв.

Він також додав, що окрім цього з державного бюджету для підприємств, які модернізуються і упроваджують такі технології, погашатимуться відсотки за кредитами.

«Таким шляхом пішли підприємства металургійного комплексу, хімічної галузі, машинобудівники. Наприклад, тут присутній пан Віктор Пінчук, який будує нове металургійне підприємство і вже користується такими пільгами. Іншими словами, ми створили інструмент для залучення інвестицій у розвиток енергоефективних і енергозбережних технологій», - сказав перший віце-прем'єр-міністр України.

Другий закон - про «зелений тариф» - став основою для розвитку «поновлюваної» енергетики. А.Клюєв заявив, що дуже багато країн пішли цим шляхом. За його словами, він був одним з авторів цього законопроекту. «Ми перейняли досвід Німеччини, яка найдалі просунулася в розвитку «альтернативної» енергетики», - сказав він.

За словами першого віце-прем'єра, в результаті в уряді є заявки від компаній, які готові вкладати свої фінансові ресурси, свої технології в будівництво вітрових, сонячних і малих гідроелектростанцій.

А.Клюєв повідомив, що уряд прийняв програму з розвитку поновлюваної енергетики. Серед пріоритетів, відзначив А.Клюєв, якраз і є названі три види енергетики.

Він також повідомив, що малу гідроенергетику уряд планує розвивати в Західній Україні, де є велика кількість малих гірських річок. «Ми протягом 10 років зможемо замінити ще додаткові 3 млн т умовного палива», - повідомив А.Клюєв.

Він також заявив, що уряд активно займається цими проектами. «І ми цим шляхом йтимемо дуже швидко, тільки завдяки тому, що ми створили законодавчу базу, яка зробила реальністю максимально сприятливі інвестиційні умови для їх реалізації», - наголосив перший віце-прем'єр-міністр України.