ua en ru

А.Ф.Расмуссен: У разі повалення режиму М.Каддафі, НАТО підтримає процес політичної трансформації Лівії

У випадку, якщо в Лівії буде скинений режим Муаммара Каддафі, НАТО має намір підтримати процес політичної трансформації країни. Про це заявив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен в ході візиту в США, передає радіостанція "Голос Америки".

"Одна зі сфер діяльності в Лівії, де НАТО може внести вклад - це встановлення демократичного контролю над військовими силами", - підкреслив він.

А.Ф.Расмуссен зазначив, що усунення Усами бен Ладена стало важливим кроком до зміцнення безпеки як для 28 членів НАТО, так і для всього світу.

Генсек НАТО зазначив, що альянс планує почати скорочення військової присутності в Афганістані в 2014 р. Проте НАТО буде продовжувати допомагати уряду і населенню країни зберігати стабільність.

"Важливо відзначити, що ми не хочемо залишити за собою вакуум в Афганістані", - підкреслив А.Ф.Расмуссен.

Він також підкреслив важливість конструктивного діалогу з Росією. За його словами, НАТО і Росія поділяють інтереси безпеки і здатні знайти домовленість з контролю ПРО в Європі.

"НАТО виступає за ідею про створення двох незалежних систем протиракетної оборони в Європі. Такий розклад здатний гарантувати безпеку як європейських країн, так і Росії", - заявив А.Ф.Расмуссен.

"Серед деяких політичних кіл в Росії існує підозра, що НАТО прагне розширити число членів на шкоду Росії", - зауважив А.Ф.Расмуссен. Однак він підкреслив, що НАТО буде продовжувати дотримуватися "політики відкритих дверей" для всіх країн, що бажають увійти до альянсу.

"Нещодавно Україна заявила бажання налагодити більш тісні відносини з НАТО з питань ПРО", - коментує А.Ф.Расмуссен. За словами генсека, з цього приводу НАТО ініціювали зустрічі з представниками України.

На самміті у Вашингтоні буде визначена програма на майбутнє виходячи з трьох основних принципів НАТО. По-перше, альянс бере на себе зобов'язання за збереження миру і зміцнення безпеки серед країн-членів НАТО, а також її партнерів. По-друге, НАТО буде розвивати свої військові та технічні можливості. Нарешті, альянс буде продовжувати налагоджувати відносини з країнами партнерами, включаючи Пакистан, Індію та Китай.