ua en ru

О.Бригинець: КМДА повинна передати до Київради документи по будівництву біля м. "Театральна" у Києві

Для припинення будівництва біля станції метро "Театральна" Київська міська державна адміністрація (КМДА) має передати Київраді необхідні для розгляду даного питання документи. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявив депутат Київради, голова постійної комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригінець, передає кореспондент РБК-Україна.
"Дуже важливо вирішити питання з охоронним зонами ... Це дуже важливо, тому що будівництво на "Театральній" знаходиться в незатвердженою Київрадою охоронній зоні театру Лесі Українки. Я кілька днів тому написав листа (голові Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександру) Попову з проханням передати Київраді документи на розгляд. Тому що у них в адміністрації ці документи вже пройшли всі інстанції, вони затверджені усіма управліннями і їх тільки треба передати до Київради. Київрада проголосує і тоді це дасть ще одну систему захисту від цього будівництва ", - повідомив О.Бригинець.

Крім того, за словами О.Бригінця, навколо Андріївської церкви, яка повинна бути під захистом ЮНЕСКО, також немає охоронної зони.
"Офіційне пояснення полягає в тому, що вона знаходиться в кутку зони Софії Київської. Все, що вище Андріївської церкви, охороняється, все, що нижче, не охороняється. Чому? Тому що внизу є багато чого будувати і багато чого роздавати", - відзначив О.Бригинець.
За словами депутата, за останні 5 років київське управління з питань будівництва та архітектури подало для визнання пам'ятниками архітектури список з 755 "нововиявлених" об'єктів, 100 з яких Міністерство культури не визнає пам'ятниками архітектури і "вони вже знесені практично всі". Серед цих об'єктів і "скандальний будинок" на Сагайдачного, 1.
"Тобто простий механізм, об'єкт або позбавляється права ... бути визнаним об'єктом культурної населення, або просто не вноситься до цього списку", - зазначив О.Бригінець.
Ще 100 об'єктів на сьогоднішній день чекають вирішення своєї долі, серед яких і Андріївський узвіз, як цілий комплекс, "ми знаємо, що у нас Костьольна вулиця визначена об'єктом культурної спадщини, як цілого спадщини, а ... Андріївський узвіз не визнають".