ua en ru

О.Бережной призначений керівником служби банківського нагляду НБУ

Голова Нацбанку України Володимир Стельмах 10 червня підписав наказ про скасування дирекції по банківському регулюванню і нагляду НБУ і створення служби банківського нагляду. Керувати службою став виконавчий директор НБУ Олексій Бережной, його колишній перший заступник Віктор Зінченко йде на пенсію, а поки єдиним першим заступником призначений Віктор Мироненко. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомили джерела в НБУ.

Члени правління НБУ Анатолій Балюк і Віктор Кравець заявили виданню, що не бачили цих наказів, а в приймальні О.Бережного цю інформацію підтвердили: "Віктор Мироненко вже представлений і працює з 11 червня". До призначення В.Мироненко був тимчасовим адміністратором Східно-европейського банку і банку "Київ", а до цього - головою правління Партнер-банка. І разом з нинішнім першим заступником голови НБУ Анатолієм Шаповаловим працював в "Промінвестбанку".
У розпорядженні видання опинилися результати перевірки діяльності банку "Київ", ГоловКРУ, що містяться в акті №05-21/115 від 14 грудня 2009 р. У документі перераховані випадки виведення активів з банку "Київ" шляхом завищення і заниження вартості замінюваних застав, що не було узгоджено з НБУ, а також факти перевищення повноважень тимчасовим адміністратором. "Висновок тимчасовим адміністратором Віктором Мироненком трьох договорів обміну призвів до штучного створення заборгованості банку "Київ" перед приватними суб'єктами господарювання шляхом завищення вартості отриманих земельних ділянок і квартир в смт Козін Обухівського району, - йдеться в акті.- Дії адміністратора привели до втрати активів банку "Київ" на суму 160,734 млн грн... Крім того, банком були загублені застави на загальну суму 175,7 млн грн і 2,6 млн дол. Операції не були узгоджені з Нацбанком, оскільки земля і квартири виводилися з-під забезпечення по кредиту рефінансування Нацбанку".
Джерела видання в Нацбанку відзначають, що результати цієї перевірки були передані в прокуратуру. "Наших людей викликали в прокуратуру, яка проводила слідство, - сказав один з них.- В результаті ми провели свою позапланову перевірку і підтвердили висновки КРУ, але більше нічого не було". У прес-службі прокуратури Києва повідомили, що слідство проводилося, але його результати не розкрили. У прес-службі банку "Київ" повідомили, що знайомі з цією інформацією.
В.Мироненко звинувачення КРУ заперечує. "Всі ці рішення були санкціоновані НБУ, - заявив він виданню.- Віддавалися готові об'єкти замість недобудованих, що було на благо діяльності банку. Перевіряючі не пред'являли претензій". Його підтримав А.Шаповалов: "У банку в листопаді закінчувалося заставне право на об'єкти, і він обміняв їх на постійні застави за містом. Якби там були проблеми, з боку служб були б зауваження, але їх не було".