ua en ru

"Сумихімпром" отримав відстрочення по платежах за використаний газ.

Найбільший боржник НАК "Нафтогаз України" серед промислових підприємств - компанія "Сумихімпром" - отримав відстрочення по платежах за використаний газ, повідомляє "Комерсант-Україна" .

"Сумихімпром" і НАК "Нафтогаз України" домовилися про реструктуризацію боргу за спожитий компанією газ, йдеться у вчорашній заяві підприємства. У повідомленні "Сумихімпром" дякує Кабміну за підтримку в переговорах з НАК. Борг "Сумихімпрому" складав 36,8 млн грн - це найвищий показник серед промислових підприємств, уточнили в "Нафтогазі". До кінця року завод повинен заплатити монополії лише 6,8 млн грн, ще 30 млн грн - до кінця 2010 р.

Співрозмовник в "Нафтогазі" пояснив дії компанії так: "З квітня ми поставляємо газ промисловості тільки по передоплаті, інакше проводимо відключення, причому навіть за менші борги. Але в ситуацію втрутився Кабмін - і ми були вимушені йти на поступки". 30 листопада НАК відключила за борги від газопостачання "Сумихімпром", внаслідок чого завод зупинив виробництво, але 3 грудня газопостачання було відновлене.

Добитися від "Нафтогазу" аналогічної реструктуризації тепер мають намір і теплокомуненерго (ТКЕ), сукупний борг за газ яких перевищує 2,7 млрд грн. За словами директора КП "Львівтеплокомуненерго" Ігоря Марчака, відразу після початку переговорів НАК "Нафтогаз України" з "Сумихімпромом" деякі ТКЕ попросили у місцевих властей дозволи звернутися в НАК з проханням про реструктуризацію боргів. "Першою звернулася Івано-Франківська облдержадміністрація - ТКЕ області хочуть реструктуризувати близько 40 млн грн боргу. Подібні звернення готують ТКЕ Дніпропетровської і Харківської областей - там йдеться про борг кожної з них в 300-400 млн грн", - говорить І.Марчак.