ua en ru

"Луганське енергетичне об'єднання" припинило постачання електроенергії ТОВ "Луганськвода".

Генеральний директор ТОВ "Луганськвода" Віктор Маслак заявив, що "Луганське енергетичне об'єднання" (ЛЕО) вчора о 10.00 припинило постачання електроенергії на об'єкти водопостачання і водовідведення, що знаходяться в концесії у ТОВ, пише "Комерсант-Україна".

В результаті "Луганськвода" вимушено припинила подачу води в деякі райони Луганська і довколишні міста "в уникнення затоплення вулиць каналізаційними стоками". У повідомленні компанії було вказано, що від холодного, гарячого водопостачання і опалювання опинилися відключеними понад 1 млн споживачів, проте пізніше в компанії уточнили, що без води залишилися 130 тис. споживачів.

За словами В.Маслака, приводом для припинення постачання електроенергії став борг концесіонера у розмірі 107 млн грн, який з'явився через економічно необгрунтовані тарифи на послуги водопостачання (покривають лише 70% собівартості послуги) і невиконання Кабміном своїх зобов'язань з відшкодування різниці в тарифах. "Луганськвода" ще в 2009 р. направила в Мінфін документи, необхідні для отримання дотацій, але в міністерстві саботують рішення цього питання, - говорить голова ради директорів ТОВ "Укрводоканал" (управляє компанією "Луганськвода") Віталій Міхайле.- Держава повинна виплатити нам 63 млн грн на покриття тарифної різниці".

Міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко відзначив, що згідно ст. 6 закону "Про питну воду і питне водопостачання", відключати водопостачальні підприємства від електроенергії заборонено. "Місцева влада повинна подати звернення в прокуратуру, оскільки були відключені стратегічні об'єкти. Втім, сподіватися на реструктуризацію боргу буде складно, оскільки навряд чи компанія зможе і далі виконувати свої зобов'язання в строк і не накопичувати заборгованість. Це пов'язано з неспроможністю тарифної політики у галузі ЖКГ", - заявив міністр.

"Луганську водопостачання не відключали, постраждали інші обласні населені пункти ("Луганськвода" обслуговує в області 23 міста)",- повідомив мер Луганська Сергій Кравченко. Він визнав, що тарифи, що діють, не покривають витрат на надання послуг, але збільшення їх вартості загрожує різким падінням рівня оплати: населення і так оплачує лише 40-50%. "Ми вже звернулися в прокуратуру області, думаю, до четверга отримаємо відповідь", - сказав С.Кравченко. "Прокуратура вже зобов'язала ЛЕО відновити електропостачання, і ми починаємо подачу води", - повідомив пізно увечері В.Міхайле.