ua en ru

77% росіян заявили про кризу в економіці РФ, - опитування

77% росіян заявили про кризу в економіці РФ, - опитування Фото: 77% росіян заявили про кризу в економіці РФ

Кожен п'ятий респондент впевнений в "тривалості" цієї кризи

77% громадян Росії згодні з тим, що в РФ зараз економічна криза. Про це свідчать дані опитування, проведеного Левада-центром.

Так, в порівнянні з грудневим показником відсоток вірять в кризу росіян зменшився на 5 п.п (c 82%). Крім того, 16% росіян взагалі не бачать ознак кризи (в грудні - 12%). При цьому не змогли відповісти на питання про економічну кризу 7% респондентів.

Відзначається також, що 26% респондентів, які визнають наявність кризи, вважають, що "зараз важко сказати, як довго вона триватиме і наскільки глибокою вона виявиться". При цьому кожен п'ятий респондент впевнений в "тривалості" цієї кризи і в тому, що його наслідки будуть помітні протягом ще "багатьох років" (21%). 23% опитаних вважають, що криза триватиме два роки, 16% опитаних - рік-півтора.


36% респондентів заявили, що ціни на товари і послуги, які купують їх сім'ї, в порівнянні з цінами за цей же період 2015 року в середньому зросли на 15-30%. На думку 31% опитаних, вартість різних товарів зросла на 30-50%. Про зростання цін в 50-100% заявили 13% опитаних.

Опитування проводилося 23-27 червня серед 1600 чоловік в 137 населених пунктах 48 російських регіонів.

Нагадаємо, економічні показники в РФ стали нижче, ніж в травні 2015 року, який раніше був визнаний найнижчою точкою поточної економічної кризи, повідомляється в доповіді "Коментарі про державу і бізнесі", підготовленій російським Центром розвитку Вищої школи економіки (ВШЕ).