ua en ru

Майже 5 тисяч жителів анексованого Криму призвали до російської армії

Майже 5 тисяч жителів анексованого Криму призвали до російської армії Фото: призов (РБК-Україна)

За ухилення від служби в російській армії на півострові почали порушувати кримінальні справи

Близько п'яти тисяч жителів анексованого Криму незаконно призвали на строкову службу до російської армії. Такі дані станом на кінець 2017 року навала член Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова в ефірі радіо "Крим.Реалії".

За словами правозахисниці, за ухилення від служби в російській армії на півострові почали порушувати кримінальні справи.

"Ми зараз якраз розробляємо рекомендації, як діяти в подібних ситуаціях. Головна лазівка - не ставати на військовий облік, тоді відкриють лише адміністративну справу. Правда, зробити це складно, тому що на облік масово ставлять і школярів, і студентів. Так, у колишньому ТНУ, нинішньому "Кримському федеральному університеті", навіть не видають дипломи без військового обліку", - зазначила Сєдова.

Крім того, співробітники кримських військкоматів знаходять в соцмережах тих молодих людей, хто виїхав на материкову Україну, і погрожують їм розшуком.

Нагадаємо, в анексованому Криму з 1 жовтня 2017 року окупаційна влада почала осінню призовну кампанію в Севастополі, за підсумками якої 400 жителів міста направили на проходження служби в армії Росії.