ua en ru

5 обов'язкових обстежень на прийомі у кардіолога

5 обов'язкових обстежень на прийомі у кардіолога

Ми звикли, що перевірити серце - це зробити електрокардіограму. Але щоб переконатися, що зі здоров’ям все гаразд, цього мало. Є ще кілька обов'язкових обстежень.

«Якщо ви прийшли на прийом до кардіолога, а лікар лише послухав серце і направив вас на ЕКГ, обстеження буде неповним.

Електрокардіограма дає уявлення лише про один компонент роботи серцево-судинної системи - електричної активності серця. Але ж є й інші важливі моменти», - розповідає Катерина Ревенко, кардіолог Центру кардіохірургічної допомоги «Добробут». Разом з фахівцями Центру ми склали список обов'язкових аналізів, тестів і досліджень, які потрібно регулярно робити, щоб переконатися, що серце в нормі, і вчасно виявити проблеми. «Вчасно» - дуже важливе слово для кардіології та кардіохірургії, оскільки практично всі захворювання серця повністю виліковуються, якщо все зроблено вчасно.

1. Електрокардіограма. З цим дослідженням все зрозуміло. Залишилося нагадати, що в якості профілактичного огляду дітям і дорослим до 35 років ЕКГ необхідно робити раз в три-п'ять років, дорослим 35+ - кожні два роки, 55+ - щорічно.

2. УЗД серця. Під час цього обстеження лікар оцінює стан порожнин, магістральних судин і клапанів серця, виявляє особливості їх будови. Тобто прийом у кардіолога без узд - це, можна сказати, ні про що. Перше УЗД серця потрібно зробити ще в ранньому дитинстві (ідеально - в перший місяць життя дитини; крайній термін - до включення в соціум, тобто до оформлення в дитячий садок або школу) - щоб виключити вроджені пороки. Потім узд проводять кожні п'ять років, після 35 років - кожні два роки, після 55-ти - щороку. Якщо ж була підтверджена бактеріальна інфекція (пневмонія або ангіна) або ви перенесли ускладнену вірусну інфекцію, зробити узд серця потрібно протягом шести місяців після хвороби - щоб виключити ревматичне ураження клапанів, міокардит або перикардит.5 обов'язкових обстежень на прийомі у кардіолога

3. Тест на біговій доріжці. Допомагає діагностувати аритмію - порушення серцевого ритму, яке в деяких випадках може призвести до катастрофічних наслідків, в тому числі до зупинки серця. Небезпека аритмій в тому, що іноді їх дуже складно «спіймати», і людина може навіть не підозрювати, що вона в групі ризику. І ось якраз обстеження за допомогою фізичного навантаження дозволяє виявити таку приховану загрозу.

Дорослим до 35 років тест на біговій доріжці потрібно робити раз в п'ять років, після 35-ти - раз на два роки, після 55 - щорічно. Дослідження (раз в три-п'ять років) показано також і дітям, батьки яких мали проблеми з серцем у віці до 40 років.

4. Ліпідний профіль крові. Це комплекс аналізів крові, який дозволяє виявити відхилення у жировому обміні в організмі і вчасно діагностувати атеросклероз - головну причину розвитку ішемічної хвороби серця, одного з найпоширеніших захворювань серця, яке щорічно, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, стає причиною смерті 7,4 млн осіб на планеті. Хоча ІХС легко і успішно профілактується і лікується. І ключовим моментом для контролю розвитку ішемічної хвороби серця є якраз рівень холестерину, який показує ліпідний профіль крові. Але, на жаль, в Україні свій показник холестерину, за словами керівника Центру кардіохірургічної допомоги «Добробут» Олександра Бабляка, знають тільки 2% громадян.

Дорослим до 55 років ліпідний профіль крові потрібно робити кожні два роки, після - щорічно. Регулярно (раз в три-п'ять років) аналіз необхідно здавати і дітям, батьки яких мали прояви ІХС до 40 років. Це допоможе контролювати можливу дисліпідемію - порушення жирового обміну.

5. Аналіз крові на глікогемоглобін. Це дослідження більш показово для виявлення зміни вуглеводного обміну, яке призводить до цукрового діабету, в порівнянні зі звичайним аналізом на глюкозу в крові, оскільки показує вміст цукру в крові протягом тривалого періоду, а не тільки на момент дослідження. Справа в тому, що при певних умовах в організмі (причому в будь-якому віці) можливий розвиток метаболічного синдрому - мікрозмін на всіх рівнях обміну (вуглеводному, пуриновому, ліпідному), через які організм починає розхитуватися. Спочатку проблеми практично непомітні, але потім наростають, як снігова куля, і призводять до цукрового діабету, інфаркту, інсульту. Хоча якби вчасно виявили зміни, все можна було б виправити, не допустивши катастрофи. Так ось аналіз на глікозильований гемоглобін якраз дозволяє зробити все вчасно.

Крім перерахованих досліджень, лікарі радять також кожні два роки робити узд судин нижніх кінцівок, щоб контролювати такі небезпечні захворювання, як тромбофлебіт і тромбоз та попередити відрив тромбу і його потрапляння в легеневу артерію.

Резюмуємо все сказане. На профогляд до кардіолога діти і молодь повинні ходити кожні три-п'ять років, дорослі 35+ - кожні два роки, дорослі 55+ - щороку. Обов'язкові обстеження - електрокардіограма, УЗД серця, тест на біговій доріжці, ліпідний профіль крові і аналіз на глікозильований гемоглобін.