ua en ru

5 грудня відбувся ІІ Міжнародний форум корпоративних директорів

5 грудня відбувся ІІ Міжнародний форум корпоративних директорів

Роль Наглядових рад у побудові моделей корпоративного управління як державних, так і приватних компаній важко переоцінити. Саме на якість рад і топ-менеджерів завжди звертають увагу контрагенти компаній: банки, ділові партнери, інвестори, клієнти.

Події останніх двох років показують, що в Україні, нарешті, відбулися позитивні зрушення у ставленні до Наглядових рад і їх членів – корпоративних директорів.

5 грудня 2017 року представники професійної спільноти корпоративного управління зустрілися в Києві на вже Другому Міжнародному форумі корпоративних директорів, щоб обмінятися досвідом, обговорити новації законодавства і розглянути кейси по створенню і роботі ефективних Наглядових рад. Організаторами форуму другий раз стали Професійна асоціація корпоративного управління (ПАКУ) та Міжнародна фінансова корпорація (IFC), які заручилися підтримкою Британського Посольства в Україні та Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE).

Цього року Форум зібрав близько 200 учасників з України, Великої Британії, США, Нідерландів, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки, Республіки Білорусь, Республіки Молдова. Серед них були члени наглядових рад українських та закордонних компаній, представники урядових інституцій та керівники великих та малих компаній, представники інвестиційних компаній, банків та міжнародних організацій, які залучені до процесу становлення та розвитку корпоративного управління та діяльності наглядових рад.

Олександр Окунєв, голова Правління ПАКУ, під час відкриття заходу відмітив, що всупереч не дуже позитивним тенденціям та повільному впровадженню реформ корпоративного управління в українських реаліях, зрушення є і вони видимі

З вітальним словом до учасників Форуму звернулися керівник діяльності IFC в Україні Олена Волошина, керівник програм СІРЕ Ерік Хонц та директор з регуляторного забезпечення компанії "Київстар" Олександр Когут.

Серед експертів Форуму були Ерік Вермулен, віце-президент компанії Philips Lighting (Нідерланди), професор комерційного і фінансового права Тілбурзького університету; Володимир Ігонін, координатор практики корпоративного права/M&A ЮФ "Василь Кісіль і Партнери"; Олексій Долгіх, керуючий партнер Українського офісу компанії Boyden Global Executive Search; Юрій Нікітін, заступник Голови Фонду державного майна України, Ігор Мітюков, Голова Наглядової ради Національного депозитарію України, які протягом всього заходу коментували виступи інших спікерів та висловлювали свою особисту думку щодо почутого.

5 грудня відбувся ІІ Міжнародний форум корпоративних директорів5 грудня відбувся ІІ Міжнародний форум корпоративних директорів5 грудня відбувся ІІ Міжнародний форум корпоративних директорів

Члени Ради Національного реєстру корпоративних директорів зосередили увагу учасників на поточній ситуації, викликах та тенденціях у діяльності наглядових рад в Україні. Ігор Мітюков відмітив, що українська законодавча і регуляторна база у сфері корпоративного управління занадто забюрократизована, що міжнародна практика показує рух вперед не під вагою державних регуляторів, а за ініціативою і під впливом приватного сектору економіки. Модератор першої сесії Олексій Долгіх виніс питання Національного реєстру корпоративних директорів в окреме обговорення, щоб дати можливість членам Ради Реєстру висловити свої думки та очікування щодо можливих претендентів на включення до Національного реєстру корпоративних директорів.

Ерік Вермулен поділився власним дослідженням ролі та діяльності рад директорів в цифрову еру. Він відзначив, що самооцінка ради – це одна з ключових тенденцій у корпоративному управлінні. Їй варто приділяти багато уваги і проводити "не для галочки". Активну дискусію та зацікавлення викликало питання участі штучного інтелекту в діяльності наглядової ради, яким чином він може сприяти ефективності ради.

Керівники компанії НЕК "Укренерго" та старший юрист Київського офісу Baker McKenzie Андрій Москалик поділилися досвідом реформи корпоративного управління в державній компанії. Особливостями реформи корпоративного управління в державних компаніях та створення в них наглядових рад є обов’язковість виконання законів, а також неминуча необхідність бути зрозумілими для міжнародних партнерів, мати таку ж зрозумілу й прозору систему корпоративного управління.

Цікавим виявився досвід створення наглядових рад в українських сімейних компаніях RedHead Family Corporation та Корпорації "Барком". Члени Наглядової ради Корпорації "Барком", а саме: Владислав Бурда, засновник та президент сімейної компанії RedHead Family Corporation, засновник та президент Асоціації власників сімейних компаній FBN-Україна, Андрій Федорів, засновник компанії FEDORIV, Марк Івашко, директор Diligent Partners, Павло Шеремета, засновник Майстерні стратегій PRORYV, Олександр Баворовський та Олег Баран, засновники компанії "Барком" - колективно відповіли на запитання, яку користь має приватна сімейна компанія від впровадження Наглядової ради до структури її управління.

Форум додав натхнення людям, які докладають максимум зусиль для впровадження найкращого досвіду і практики корпоративного управління в Україні як в державних, так і недержавних компаніях.

Організатори: Професійна асоціація корпоративного управління (ПАКУ) і Міжнародна фінансова корпорація (IFC).

Офіційний спонсор: компанія "Київстар".

За підтримки: Посольства Великої Британії в Україні та Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE).

Офіційний юридичний партнер: ЮФ "Василь Кісіль і Партнери"

Офіційний енергетичний партнер: енергетична компанія "ДТЕК".

Офіційний HR партнер: компанія Boyden.

Офіційний навчальний партнер: Український інститут корпоративного управління

Партнер сесії: міжнародна юридична фірма Baker McKenzie

Спонсор коктейльного вечора: торгова марка Jack Daniel’s

Генеральний інформаційний партнер: РБК-Україна. Інформаційний партнер: Stockworld.com.ua