ua en ru

30 країн Європи минулого року попередили одна одну про 1993 небезпечні товари завдяки системі RAPEX.

Європейські країни минулого року користувалися системою попередження про безпечність продуктів RAPEX, щоб застерегти одна одну щодо 1993 ризикованих товарів - на 7% більше, ніж 2008 р. З цього числа 1699 товарів могли спричиняти серйозну загрозу споживачам, навколишньому середовищу або громадській безпеці. Близько 20% цих небезпечних товарів було вироблено в Європі та бл. 60% - у Китаї. Про це повідомляють у звіті, оприлюдненому на сайті Європейської Комісії.

Зростання - від 1866 покажчиків 2008 р. - спричинено сполученням кількох факторів, зокрема кращою поінформованістю про стандарти безпечності товарів, ефективнішими та частішими перевірками та тіснішою співпрацею між країнами.

28% визнаних небезпечними товарів - це іграшки; найнебезпечніші з них ті, що мають невеличкі відокремлювані частини або в яких використано токсичні важкі метали.

Систему RAPEX використовують 30 країн - 27 членів ЄС та Ісландія, Норвегія та Ліхтенштейн. Вона слугує для попередження країнами одна одної про небезпечні товари і охоплює усі вироби, окрім продуктів харчування, фармацевтичних товарів і медичного обладнання.

Від часу запровадження RAPEX 2004 р. кількість попереджень зросла вчетверо.