ua en ru

30 авторитетних митців, науковців та громадських діячів підписали звернення “Руки геть від Тимошенко!”

Висунувши звинувачення та взявши підписку про невиїзд з голови партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко, за яку на президентських виборах проголосувало 12 млн громадян України, влада продемонструвала зухвалий намір остаточно знищити реальну опозицію, перейти до авторитарного правління в державі. Про це йдеться у заяві української інтелігенції на захист Юлії Тимошенко, яке в п'ятницю, 24 грудня, оприлюднив Дмитро Павличко.
Заяву «Геть руки від Юлії Тимошенко!» підтримали Юрій Андрухович, Володимир Василенко, Василь Герасим'юк, Володимир Гарбуз, Дмитро Гнатюк, Богдан Горинь, Лариса Денисенко, Іван Дзюба, Юрій Дорошенко, Микола Жулинський, Ірена Карпа, Левко Лук'яненко, Євген Лупаков, Марія Матіос, Юрій Мушкетик, Василь Овсієнко, Наталія Осьмак, Дмитро Павличко, Володимир Пилипчук, Мирослав Попович, Михайло Ратушний, Володимир Сергійчук, Олександр Скіпальський, Андрій Ткачук, Василь Туркевич, Григорій Халимоненко, Валерій Шевчук, Василь Шкляр, Юрій Щербак та Ігор Юхновський.
«Демократія в Україні зазнала жорстокого удару. Це дата, з якої політичні переслідування набрали якісно нового значення і загрозливого розмаху. Свобода розтоптана, диктатура Партії регіонів показала своє справжнє обличчя», - сказано у заяві.
Її автори вимагають від Віктора Януковича припинити політичні переслідування Ю.Тимошенко, а також "негайно покласти край політичним репресіям, позбутися депутатів-бандитів із свого оточення, забезпечити збереження демократії, дотримання законності та прав людини у країні".
Відомі громадські та культурні діячі, які виступили на захист Ю.Тимошенко, звертають увагу і на абсурдність та політичну вмотивованість звинувачень на її адресу: "Кримінальна справа проти Юлії Тимошенко побудована тільки на тому, що, начебто вона у розпал економічної кризи використала для виплати пенсій кошти від продажу квот на викиди парникових газів. І хоча Державне казначейство підтверджує, що всі ці кошти до останньої копійки досі залишаються на його рахунках, влада погрожує Тимошенко позбавленням волі на строк від 7 до 10 років".
В.Янукович розуміє, вважають представники української інтелігенції, що саме Ю.Тимошенко буде його головним конкурентом на майбутніх парламентських і президентських виборах, що саме вона є уособленням "справжнього опору антиукраїнській та антидемократичній політиці, яку здійснює нинішній режим".
Також вони заявили: "Бандитське побиття у Верховній Раді депутатів із партії «Батьківщина» депутатами з Партії регіонів ще раз засвідчує, що регіонали поводяться на українській землі як окупанти".
На переконання підписантів, сьогоднішні події дають підстави говорити про можливість повторення трагічних сторінок, які Україна переживала упродовж ХХ ст.: "Знову панує одна партія, чиниться політичний тиск на суспільство та ЗМІ, переслідується опозиція, процвітає беззаконня та корупція, влада здає національні інтереси і руйнує підвалини української ідентичності та державної незалежності України".
"Геть руки від Юлії Тимошенко! Геть руки від демократії в Україні", - завершують своє звернення представники вітчизняної культурної, наукової та політичної еліти.