ua en ru

У 2018 році Нацполіція розслідувала 300 злочинів проти журналістів

У 2018 році Нацполіція розслідувала 300 злочинів проти журналістів Фото: Олександр Ковтун (mvs.gov.ua)

З них - 76 було зареєстровано за 4 місяці цього року

З початку 2018 року у виробництві Нацполіції перебувало понад 300 кримінальних справ, пов'язаних з перешкоджанням професійній діяльності журналістів в Україні. Про це повідомив заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції Олександр Ковтун під час круглого столу щодо стану свободи слова в Україні, передає кореспондент РБК-Україна.

"Хочу зупинитися на результатах роботи Національної поліції з розслідування кримінальних проваджень, пов'язаних з перешкоджанням професійній діяльності журналістів. Зокрема, за 4 місяці 2018 року в провадженні слідчих поліції перебувало понад 300 кримінальних проваджень зазначеної категорії. З них - 76 було зареєстровано за 4 місяці цього року. Це на два виробництва менше ніж на цей період минулого року", - розповів Ковтун.

Він додав, що найбільше злочинів, пов'язаних з перешкоджанням журналістській діяльності зафіксовано в Закарпатській, Одеській та Полтавській областях.

"З цього числа 57 кримінальних проваджень кваліфіковано за статтею 171 КК, 14 за статтею 345 КК з позначкою 3, а 4 злочину за статтею 337 КК. За цей час до суду направлено 7 обвинувальних актів. З них – 5 за статтею 171 і 2 за статтею 345. У минулому році до суду було направлено аналогічну кількість обвинувальних актів. На даних момент в залишку слідчих підрозділів знаходиться 223 кримінальні провадження", - додав він.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, за минулий рік Україна поліпшила позиції у рейтингу свободи преси за версією "Репортерів без кордонів", зайнявши 101 місце серед 180 країн світу.