ua en ru

У 2017 році збільшився приплив депозитів і пожвавилось кредитування в національній валюті, - НБУ

У 2017 році збільшився приплив депозитів і пожвавилось кредитування в національній валюті, - НБУ Фото: НБУ розповів про депозитних і кредитних портфелях банків (НБУ)

Приплив депозитів спостерігався як у населення, так і в корпоративному секторі

У минулому році збільшився приплив депозитів і пожвавилось кредитування банками в національній валюті. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

За даними НБУ, за підсумками 2017 року, загальний портфель депозитів з банківської системи України зріс на 13% або 102,8 млрд гривень - до 896,3 млрд гривень. Відзначимо, що в 2016 році він збільшився на 10,7% або 76,7 млрд гривень.

Українці збільшили гривневі вклади в платоспроможних банках на 19,4%. У свою чергу, бізнес наростив гривневі вклади в платоспроможних банках на 11,6%.

Вартість депозитів у 2017 році зменшилася внаслідок зниження облікової ставки Національного банку протягом першої половини року. Однак в IV кварталі, коли Національний банк перейшов до більш жорсткої монетарної політики з урахуванням посилення інфляційних ризиків, вартість депозитів, переважно короткострокових, знову зросла.

Також у 2017 році банки стали активніше кредитувати в національній валюті. За рік портфель гривневих кредитів банків збільшився на 13,1% або на 65,8 млрд гривень до 56944 млрд гривень.

Найбільш активно банки нарощували кредитування населення. Обсяг гривневих кредитів домогосподарств у порівнянні з 2016 роком зріс на 38,3%, насамперед за рахунок споживчого кредитування.

За цей період обсяг гривневих кредитів бізнесу виріс на 8,7% під впливом поступового поліпшення платоспроможності позичальників.

Обсяг залишків за кредитами в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) продовжував скорочуватися як за рахунок домогосподарств, так і бізнесу.

Пожвавленню кредитування сприяло зниження вартості кредитів. На тлі здешевлення фондування за рік відсоткові ставки за новими кредитами в гривні знизилися для домогосподарств до 30,4%, для бізнесу - до 15,8% річних.

Нагадаємо, згідно з опитуванням, проведеним нещодавно НБУ, представники бізнес-кіл не очікують істотного зростання споживчих цін у поточному році і налаштовані збільшити обсяги виробництва товарів і послуг.