ua en ru

Бізнес не очікує істотного зростання цін в 2018 році, - опитування НБУ

Бізнес не очікує істотного зростання цін в 2018 році, - опитування НБУ Фото: НБУ провів опитування про очікуванням бізнесу (колаж БК-Україна)

Підприємці мають намір збільшити виробництво товарів і послуг

Представники бізнес-кіл не очікують істотного зростання споживчих цін у поточному році і налаштовані збільшити обсяги виробництва товарів і послуг. Про це свідчать дані чергового опитування, проведеного Національним банком України.

Згідно з даними опитування, підприємці очікують збільшення цін в середньому на 10,4%.

Як і в III кварталі, чотири з десяти респондентів прогнозують, що зростання споживчих цін у наступні 12 місяців не перевищить 9% або взагалі сповільниться. Такі очікування бізнесу були обумовлені, насамперед, ситуацією на валютному ринку - 78% опитаних вважають це ключовим фактором. Цей фактор для бізнесу зберіг свою важливість на тлі погіршення девальваційних очікувань. Внаслідок посилення коливань обмінного курсу гривні в період проведення опитування (листопад-грудень 2017 року) частка респондентів, які очікують ослаблення національної валюти в наступні 12 місяців, зросла до 88,5% (з 79,4% у ІІІ кварталі).

У той же час порівняно з попередніми опитуваннями у визначенні інфляційних очікувань посилився вплив рівня доходів населення і соціальних видатків бюджету.

Сьомий квартал поспіль бізнес прогнозує активне зростання обсягів виробництва в цілому в Україні. Причому найбільш позитивні очікування висловили представники переробної промисловості, торгівлі, компаній сегменту електроенергії та водопостачання, а також сільського господарства і переробної промисловості.

У зв'язку з цим, Індекс ділових очікувань залишається досить високим і становить 115,2%, трохи знизившись у порівнянні з попередніми даними (у III кварталі – 117,4%). Високі темпи зростання економічної активності зберігаються в основному завдяки підвищенню прогнозів щодо зростання загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва і збереження високих показників по інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар.

Позитивні зрушення опитані відзначають і на рівні власних підприємств. Як і в п'яти попередніх опитуваннях, бізнес позитивно оцінює фінансово-економічний стан своїх підприємств. "Задовільно" або "хорошим" свій фінансово-економічний стан вважає 88% опитаних. При цьому в наступні 12 місяців 76% респондентів очікують поліпшення фінансово-економічного стану своїх підприємств.

Проте, вперше з початку проведення опитувань підприємства зазначили свою нездатність задовольнити несподіване збільшення попиту за рахунок власних виробничих потужностей. Зокрема, найбільш відчутний дефіцит вільних потужностей у підприємств сільського господарства і торгівлі.

Потреба підприємств у позикових коштах залишається значною, найбільша - у підприємств добувної промисловості (баланс відповідей - 69%). Респонденти, які планують брати банківські кредити, воліють національну валюту. Стримуючим фактором для залучення нових кредитів залишаються високі ставки. Одночасно другий квартал поспіль зростає частка респондентів, які планують залучати кошти за кордоном (8,3% в порівнянні з 7,4% у попередньому опитуванні).

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко підписав закон, спрямований на спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів.