ua en ru

У 2017 році із Криму до вишів на материковій території вступили 200 абітурієнтів

У 2017 році із Криму до вишів на материковій території вступили 200 абітурієнтів Фото: Ольга Куришко (facebook.com humanrights.org.uа)

Квот на вступ для абітурієнтів із Криму було близько 3 тисяч

У 2017 році із Криму вступили до вищих навчальних закладів на контрольованій території лише 200 осіб, а квот було близько 3 тисяч. Про це на прес-конференції "Постраждалі від конфлікту: як Україна забезпечує реалізацію їх прав" повідомила Ольга Куришко, юрист ГО "Крим SOS", передає кореспондент РБК-Україна.

Вона зазначила, що абітурієнти, що приїжджають вступати до вишів на контрольовану територію, уже не володіють українською мовою на достатньому рівні.

"Ті діти, що приїжджають вступати до вишів на контрольовану територію, уже не володіють українською мовою на достатньому рівні. Умови вступу усі і для всіх однакові. В даному питанні ці діти не на рівних, і вони вже не є конкурентоспроможними", - сказала юрист.

Куришко поінформувала, що в 2017 році із Криму до ВУЗів поступили 200 абітурієнтів.

"Хочу зазначити, що за результатами попередніх років, в 2017 році наприклад, із Криму вступили до вишів на контрольованій території лише 200 осіб, а квот було близько 3 тисяч", - додала вона.

Куришко також прокоментувала питання соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

"Жителі тимчасово окупованої території можуть отримувати виплати тільки, якщо зареєструються на контрольованій території. Для отримання кожної соцвиплати є певний механізм", - резюмувала вона.

Нагадаємо, як писало РБК-Україна, 4 червня в Україні почали працювати більше 70 освітніх центрів, через які абітурієнти з окупованих територій Криму і Донбасу могли вступати до українських вишів за спрощеною системою. Зокрема, вони могли зробити це без ЗНО, атестата та паспорта.

Раніше агентство також писало, що прізвища абітурієнтам з окупованих Криму і Донбасу, які будуть подавати документи на вступ до державних установ вищої освіти України, будуть зашифровані в наказах про зарахування вступників.