ua en ru

2017 рік повинен стати роком ХТЗ, - Ярославський

2017 рік повинен стати роком ХТЗ, - Ярославський Фото: Міжнародний форум AGROPORT

2017 рік повинен стати роком Харківського тракторного заводу (ХТЗ). Про це заявив Олександр Ярославський в Харкові в ході церемонії відкриття Міжнародного форуму AGROPORT, який традиційно підтримується DCH.

"Я радий, що AGROPORT з кожним роком все кращий. І сподіваюся, що наступний рік буде роком ХТЗ", - заявив Ярославський.

Як і в попередні роки, форум проводиться під егідою ООН. Виступаючи перед журналістами, Рональд Варгас, секретар FAO (Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН), відзначив не тільки високий рівень AGROPORT-2016, але і його важливість для регіональної і національної економіки. "Харківський регіон має великий потенціал в аграрній сфері", - підкреслив він.

Ярославський також підтвердив, що домовився з австрійським інвестором щодо викупу близько 29% акцій ПАТ "Харківський тракторний завод". На брифінгу Ярославський повідомив, що ця угода дозволить бенефіціару групи DCH консолідувати в своїх руках 91,76% акцій підприємства (частка, що залишилася, розподілена між міноритаріями загальною кількістю близько 20 тис. осіб). "Ми на шляху до концентрації", - підкреслив бізнесмен.

2017 рік повинен стати роком ХТЗ, - ЯрославськийЗа його словами, наявна домовленість з австрійським інвестором повинна пройти етап погодження в Антимонопольному комітеті України, після чого угода буде оформлена. Бізнесмен упевнений, що цей процес повинен стати ще одним кроком на шляху до реалізації проектів відновлення та оздоровлення Харківського тракторного заводу.

Нагадаємо, в даний час виконується затверджений раніше план досудової санації. Як повідомляли в прес-службі підприємства, Ярославський вже відкрив кредитну лінію ХТЗ у розмірі 400 млн грн для поповнення оборотних коштів, а також повністю розрахувався з заборгованістю по заробітній платі, яка була утворена до його приходу на підприємство.

"Я не можу назвати точні терміни. Залишилося закінчити судові тяжби. Хотілося б, щоб у Новий Рік ми в'їхали на тракторі", - підкреслив Ярославський.

Він висловив упевненість в тому, що вже з наступного року завод можна буде запустити у повноцінну роботу. Бізнесмен не виключив того, що ХТЗ займеться розробкою і випуском інноваційної сільськогосподарської техніки, яка затребувана на зовнішніх ринках, але акцентував увагу на тому, що підприємство буде націлене, в першу чергу, на задоволення потреб вітчизняних аграріїв. "Будемо випускати те, що необхідно, в першу чергу, Україні", - зазначив Ярославський.

Як зазначалося раніше, в рамках форуму протягом трьох днів на майданчику харківського аеропорту відбудуться понад 20 профільних конференцій, тематика яких охоплює весь спектр аграрної галузі: від інвестиційної проблематики до використання найсучасніших технологій. Нові повітряні ворота Слобожанщини, побудовані Олександром Ярославським в рамках проектів підготовки міста до Євро-2012, третій рік поспіль приймають AGROPORT.

За даними ЗМІ, з 2014 році форум об'єднав навколо себе понад 500 компаній з 12 країн, що працюють в АПК України. Він є одним із найбільших заходів аграрної галузі в Східній Європі, а також єдиним в Україні галузевим заходом, який включено у всесвітній календар FAO.