ua en ru

Лутковська назвала кількість українців, які відбувають покарання на території РФ

Лутковська назвала кількість українців, які відбувають покарання на території РФ Фото: Валерія Лутковська

Це різні громадяни - і ті, які засуджені або переслідуються в зв'язку з вчиненням просто кримінального злочину, і ті, які стали жертвами торгівлі людьми, і політичні

На сьогодні на території Російської Федерації (РФ) з різним процесуальним статусом ув’язнені понад 2 тис. 200 громадян України. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, передає "Радіо свобода".

"Це різні громадяни - і ті, які засуджені або переслідуються у зв’язку зі скоєнням просто кримінального злочину, і ті, які стали жертвами торгівлі людьми, але були засуджені, як ті, що вчинили кримінальний злочин, і ті, які засуджені за кримінальний злочин, але ми їх розглядаємо, як політичних", - зазначила Лутковська.

За її словами, вона продовжує переговори з російським омбудсменом Тетяною Москальковою щодо можливості проведення взаємних відвідин - утримуваних в Росії українських в’язнів, і відвідин російських на території України.

Нагадаємо, у середу, 29 листопада, уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська повторно звернулася до омбудсмена Російської Федерації (РФ) щодо захисту прав українця Павла Гриба, який незаконно утримується в РФ.