ua en ru

Лутковська повторно звернулася до омбудсмена РФ по захисту прав Гриба

Лутковська повторно звернулася до омбудсмена РФ по захисту прав Гриба Фото: Валерія Лутковська (ombudsman.gov.ua)

Омбусмен України описала ряд порушень з боку РФ

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська повторно звернулася до омбудсмена Російської Федерації (РФ) щодо захисту прав українця Павла Гриба, який незаконно утримується в РФ. Про це повідомляє прес-служба українського омбудсмена.

"У зв'язку з тим, що в попередньому листі від уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москальковой, не містилося інформації про заходи, прийняті в інтересах Гриба, а викладена інформація була загального характеру, Лутковська додатково звернулася до російської колеги з листом, в якому докладно описала ряд порушень прав Гриба", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією батьків 19-річного Павла Гриба, матері обвинуваченого письмово відмовлено у побаченнях з сином без пояснення причин такої відмови (на думку слідчих ФСБ, така зустріч не є доцільною).

Так, за наданим Грибу побаченням із співробітниками Генконсульства України, Лутковська звернула увагу омбудсмана РФ на те, що їм було заборонено спілкуватися українською мовою, хоча попередньо Генконсульство України в Ростові-на-Дону проінформувало адміністрації СІЗО про те, що зустріч проходитиме українською мовою. Як результат, зустріч тривала всього 7 хвилин і була припинена за вимогою адміністрації СІЗО.

"Цей факт, на мою думку, є порушенням статті 19 та частини другої статті 26 конституції РФ - рівність прав і свобод людини незалежно від національності і мови; право кожного користуватися рідною мовою, вільно обирати мову спілкування. Крім того, це порушує право Павла Гриба на отримання повної і ефективної консульсько-правової допомоги", - додала Лутковська.

Крім того, генеральному консулу не надали медичну документацію про стан здоров'я Павла Гриба, незважаючи на письмову згоду останнього на надання цієї документації.

Лутковська повторно звернулася до омбудсмена РФ по захисту прав Гриба

Фото: лист Лутковської до омбудсмена РФ (ombudsman.gov.ua)

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уповноважений з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова направила уповноваженого Ради з прав людини Валерії Лутковської інформацію про дотримання прав українця Павла Гриба, який незаконно утримується в РФ.