ua en ru

17 червня золотовалютні резерви НБУ перетнуть позначку 29 млрд дол., - В.Литвицький

17 червня золотовалютні резерви Національного банку України перетнуть позначку 29 млрд дол. Про це РБК-Україна заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.

«Я давав прогноз на червень - 28 млрд долл. Ця позначка вже протестована. Сьогодні ми купили ще більше 40 млн дол. Таким чином, без 10 млн дол. наші резерви зараз складають 29 млрд дол.», - зазначив В.Литвицький.

Він відмовився коментувати сьогоднішню заяву голови Адміністрації Президента України Сергія Льовочкіна про отримання Україною 4 млрд дол. від російського банку, проте зазначив, що наступний рівень підтримки - 30 млрд дол. «Я думаю, що є шанси мати 30 млрд дол. за рахунок позитивного платіжного балансу, а якщо він буде посилений (кредитом, отриманим від російського банку), перерахуванням ще 2 млрд дол., то звичайно, тоді можна буде тестувати рівень більш високий. На сьогодні мій прогноз: кінець червня - початок наступного місяця, можливо мати 30 млрд дол. (без урахування кредиту від російського банку). А, якщо буде цей кредит, то буде ще більше», - зазначив В.Литвицький.

Він наголосив, що 29 млрд дол. золотовалютних резервів - це «дуже комфортний рівень». «Золотовалютні резерви зросли з 26,5 млрд дол. на початок січня до 29 млрд дол., думаю, які будуть завтра. Це зростання на 2,5 млрд дол. Це без допомоги МВФ. І, можу сказати, що у нас немає наміру зупинятися», - додав В.Литвицький.

«Якщо прийде цей кредит (від російського банку) - він дасть додатковий імпульс платіжному балансу. Більш того, посилиться не тільки платіжна позиція держави і резерви Нацбанку, а ми зможемо вивести з канави останню галузь, яка у нас в мінусовій зоні - це будівництво. Падіння за січень-травень там 20%. Надійде цей кредит - підуть в рух проекти по добудові Хмельницької АЕС, це буде мати кумулятивний ефект для галузей, які співпрацюють з енергетикою, і звичайно, до кінця року ми зможемо мати «плюсовку» по будівництву. І з іноземними інвестиціями - у нас інвестиції впали у першому кварталі на 10%. В країні повний інвестиційний анабіоз. Тому цей проект (кредит від російського банку), якщо він піде, матиме ще й це значення, тобто, він запустить галузь, яка працює на інвестиції, на майбутнє», - зазначив В.Литвицький.

Він також додав, що за 5 місяців економіка зросла на 5,6%. За його прогнозами, в червні Україна вийде з рецесії. «Думаю, щоб не увійти в другу рецесію, треба скористатися можливостями запуску будівництва через цей проект (кредит від російського банку), через проект по ядерному паливу, тому, що бюджетні інвестиції з цим завданням практично не справляться», - резюмував керівник групи радників голови НБУ.