ua en ru

13 країн засудили рішення МОК щодо російських спортсменів

13 країн засудили рішення МОК щодо російських спортсменів Фото: представники антидопінгових агентств 13 країн засудили МОК за рішення щодо російських спортсменів

Представники цих країн вважають неправильним те, що рішення про допуск росіян на Олімпіаду ухвалював не МОК

Антидопінгові агентства Австрії, Канади, Данії, Фінляндії, Німеччині, Японії, Голландії, Нової Зеландії, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та США засудили Міжнародний олімпійський комітет (МОК) за неготовність взяти на себе відповідальність за рішення щодо допуску російських спортсменів на Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро. Про це йдеться в заяві глав національних антидопінгових агентств 13 країн, передає Guardian.

Представники цих країн вважають неправильним те, що рішення про допуск спортсменів на Олімпіаду ухвалював не МОК.


Вони повідомили, що після доповіді комісії Макларена вимагали від МОК дискваліфікації Олімпійського комітету РФ, відсторонення від участі в Олімпіаді всіх російських спортсменів та визначення критеріїв, за якими російські спортсмени можуть бути допущені до участі в іграх під олімпійським прапором.

МОК не виконав ці вимоги і тим самим, на думку представників національних антидопінгових агентств, порушив права "чистих" спортсменів.

"МОК передав складне рішення на відкуп міжнародним спортивним федераціям. Поспішні вказівки МОК юридично виявилися неспроможними і призвели до того, що і спортивні федерації прийняли невитримані і необґрунтовані рішення. МОК проігнорував той факт, що більшість федерацій не мають даних для ухвалення рішення про допуск того чи іншого спортсмена", - сказано в заяві.

На думку підписантів документа, МОК не може гарантувати, що допущені до участі в Олімпіаді росіяни належним чином проходили допінг-контроль раніше і що в Іграх візьмуть участь лише "чисті" спортсмени.

Також автори заяви засудили МОК за те, що комітет не дозволив виступити в Ріо інформатору WADA Юлії Степанової.

"МОК продемонстрував, що йому не вистачає незалежності для того, щоб виключити політичний і комерційний вплив. Необхідні радикальні зміни, щоб уникнути таких ситуацій у майбутньому", - сказано в заяві.

Нагадаємо, спеціальна комісія з трьох членів Міжнародного олімпійського комітету до 5 серпня визначить, кого з російських спортсменів допускати до участі в літніх Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро (Бразилія).