ua en ru

12% українців стикалися з випадками шахрайства з платіжними картками, - опитування

12% українців стикалися з випадками шахрайства з платіжними картками, - опитування Українці показали високий рівень знань способів захисту від платіжного шахрайства

Проведено національний опитування на тему захисту від шахрайства з платіжними картками

Згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного восени, 12% опитаних особисто стикалися з шахрайством з платіжними картками. Дослідження здійснювалося компанією "Gemius Україна" і Українською міжбанківською Асоціацією членів платіжних систем "ЕМА".

Восени 2016 року проведено комплексне соціологічне дослідження рівня обізнаності громадян з шахрайством у сфері використання платіжних карток і способами захисту від нього. В опитуванні взяли участь інтернет-користувачі України (крім Криму) у віці від 14 до 69 років, у яких є платіжна банківська карта.

Респонденти показали високий рівень знань правил безпеки та способів захисту від платіжного шахрайства:

87% опитаних вважають ризикованим розкривати дані своєї картки, а також секретні коди з СМС від банку за телефонним запитом.

76% людей не стануть зберігати ПІН-код разом з картою.

74% респондентів підключають мобільний банкінг для всіх операцій з використанням картки.

68% власників платіжної карти звертають увагу на зовнішній вигляд банкомату.

Зазначимо, що більшість громадян знають про головну першочергову дію у випадку неправомірних дій з платіжною картою - "Заблокувати карту", перше місце у 85% опитаних.

Тим не менше, інші важливі способи захисту від шахрайства у сфері електронних платежів і карткових розрахунків не застосовуються громадянами через незнання або ігноруються.

Лише 17% респондентів періодично змінює ПІН-код. 12% встановлює ліміт на платіжні картки. Тільки 11% не використовують дівоче прізвище матері в якості кодового слова.

Як стало відомо, найчастіше жертвами злочинців стають люди у віці 55 років і старше.

Нагадаємо, СБУ блокувала схему зняття грошей зловмисниками з карт мешканців Луганська. У Києві злочинці виготовляли дублікати платіжних карток і знімали готівку.