ua en ru

"Повітряний експрес" та CMEC підписали угоду, яка усуває перешкоди для фінансування нацпроекту Ексімбанком Китаю, - Держінвестпроект

Китайська машинобудівна компанія (CMEC) та національний проект "Повітряний Експрес" 30 листопада 2012 р. підписали технічну угоду, яка усуває останні перешкоди у фінансуванні національного проекту "Повітряний Експрес" Експортно-імпортним банком Китаю, повідомляє сьогодні прес-служба Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами (Держінвестпроект).

Раніше українська сторона висловлювала зауваження до окремих положень проекту технічної угоди, які стосувалися участі українських компаній і працівників, вартості робіт і проектних рішень.

"За підсумками тривалих двохсторонніх переговорів, було підписано відповідний протокол щодо врегулювання цих розбіжностей і підписано технічну угоду. Наразі всі зауваження української сторони повною мірою враховано", - заявив директор ДП "Повітряний Експрес" Віктор Ястребов.

Підписання угоди фактично забезпечило можливість для активної подальшої реалізації Національного проекту "Повітряний Експрес" та відкрило дорогу для розвитку інших важливих проектів українсько-китайського співробітництва. Найближчим часом Держінвестпроект очікує на відкриття кредитної лінії Експортно-імпортним банком Китаю для початку фінансування реалізації національного проекту "Повітряний Експрес".

Нагадаємо, раніше голова Держінвестпроекту Владислав Каськів повідомляв, що реалізація національного проекту "Повітряний експрес" заблокована через невідповідність технічного і комерційного контрактів і повинна бути розвязане на міждержавному рівні.

Будівництво "Повітряного експресу" планували розпочати у травні 2011 г., потім восени, потім уже в грудні. Згідно з планом, будівництво протриває 18 місяців. Термін окупності національного проекту "Повітряний експрес" вартістю 372 млн дол. повинен скласти 25 років. Кредитну угоду на фінансування проекту "Повітряний експрес" між Експортно-імпортним банком Китаю та Держінвестпроектом було підписано 20 червня 2011 р. в рамках візиту глави КНР Ху Цзіньтао до України. Відкриття проекту відбулося 28 грудня 2011 р.

Читайте також: Реалізація нацпроекту "Повітряний експрес" заблокована через невідповідність технічного і комерційного контрактів, - Каськів