ua en ru

"ВКонтакте" надасть модераторські функції найбільшим правовласникам, - джерело

Керівництво "ВКонтакте" надасть модераторські функції з можливістю блокування піратського відео без додаткових запитів до адміністрації соціальної мережі найбільшим правовласникам, таким як Ivi.ru, "Амедіа", "Перший канал", "СТС Медіа" і ряд інших. Про це РБК daily повідомило джерело в соцмережі.

"Тепер вони зможуть заповнювати "ВКонтакте" своїм ліцензійним контентом, в тому числі за допомогою власних вбудованих плеєрів, і блокувати піратські копії", - пояснило джерело.

Представники правовласників раді новині про прийдешнє розширенні своїх модераторських повноважень. "Звичайно ж, нам необхідна можливість блокувати нелегальний контент самостійно", - повідомив РБК daily представник Ivi.ru Антон Шестаков.

Читайте також: "ВКонтакте" веде переговори з лейблами про можливість узаконити музичну бібліотеку

Водночас у минулу п'ятницю заступник генерального директора "ВКонтакте" Ілля Перекопський заявив про припинення співпраці соцмережі з підприємством Web Kontrol, що спеціалізується на захисті авторських прав в Інтернеті. "Офіційно заявляємо, що "ВКонтакте" згортає співпрацю з компанією Web Kontrol у зв'язку з втратою довіри, як це модно нині виражатися", - написав він на своїй сторінці в соцмережі.

Джерело в "ВКонтакте" пояснив РБК daily мотиви такого рішення: "Компанія Web Kontrol займалася тим, що за гроші правовласників видаляла контент з "ВКонтакте". Але останнім часом до нас почали надходити сигнали про те, що вони видаляють навіть зайве. Щоб надалі цього не повторювалося, було вирішено провести зачистку серед тих осіб, хто мав можливість блокувати відеоконтент".

Гендиректор Web Kontrol Ольга Валігурська такі заяви зустріла з подивом. "Ми користуємося виключно тими повноваженнями, які надали правовласники, що уклали з нами контракти", - повідомила вона РБК daily, додавши, що готова обговорити ситуацію з представниками соцмережі.

"Зрозуміло, що на такому порталі, як "ВКонтакте", яким щодня користуються десятки мільйонів людей, нелегальний контент поширюється часто і в серйозних масштабах. Раніше "ВКонтакте" надавала ряду правовласників можливість самостійно відстежувати і видаляти фільми і музику, розміщені у соцмережі проти їх волі, за допомогою спеціального модераторського аккаунта. Потім такі модераторскі акаунти були у всіх вилучено. Але у нас доступ до такого інструменту донедавна зберігався, з його допомогою ми щодня видаляли 5-10 тис. посилань на нелегальний контент. Тепер же, вочевидь, керівництво "ВКонтакте" вирішило займатися цими питаннями самостійно ", - припустила Валігурська.

У бесіді з РБК daily прес-секретар компанії Георгій Лобушкін розповів про те, що адміністрація соцмережі впровадила власні механізми взаємодії з правовласниками, тому співпраця з подібними посередниками втратила сенс. Однак пояснювати роботу нових механізмів відмовився.

18 липня на нараді в Роскомнадзоре, присвяченій прийдешньому 1 серпня вступу в дію антипіратського закону, Роскомнадзор вперше запропонував правовласникам створити єдиний сервіс з моніторингу Інтернету на предмет наявності нелегального контенту. Правовласники ідею підтримали і назвали Web Kontrol, з яким багато працюють вже не перший рік, головним претендентом на роль оператора по такому моніторингу. Навряд чи позбавлення компанії Web Kontrol модераторського аккаунта в "ВКонтакте" вплине на вибір єдиного оператора з моніторингу піратського контенту. Мова йде про поділ функцій: хтось буде шукати нелегальний контент, хтось - його видаляти, що дозволить уникнути можливості зловживань в цій галузі.