ua en ru

"Укрзалізниця" розробляє нові будівельні норми, які відповідатимуть стандартам безпеки ЄС

ДП "Укрзалізниця" розробляє нові будівельні норми, які підвищать рівень безпеки пасажирів на залізничному транспорті та відповідатимуть стандартам безпеки Європейського союзу. Про це повідомила прес-служба "Укрзализныци".

"Зараз вже розроблена та направлена на розгляд до Міністерства інфраструктури України перша редакція галузевих будівельних норм (ГБН) "Споруди транспорту. Службово-технічні будівлі і споруди станційно-вокзальних комплексів та зупинних пунктів залізничного транспорту. Проектування, будівництво"", - йдеться у повідомленні.

Цими галузевими будівельними нормами будуть запроваджені в Україні європейські стандарти, які стосуватимуться:

- мінімальної ширини острівних пасажирських платформ,

- обов'язкового встановлення на острівних пасажирських платформах бар'єрів, що убезпечують пасажирів;

- запровадження єдиного стандарту голосового попередження про наближення швидкісних поїздів на станціях та у пунктах зупинки на маршрутах швидкісних поїздів;

- запровадження єдиного стандарту обмежувальної лінії (смуги безпеки) яскраво-жовтого кольору на усіх пасажирських платформах;

- облаштування тактильними наземними та підлоговими вказівниками для осіб з вадами зору, а також інформаційним та інженерним обладнанням для осіб з вадами слуху у приміщеннях (зонах) на перонах та платформах.

"Вимоги зазначених галузевих норм, після набуття їх чинності, обов'язково повинні будуть враховувати замовники та проектувальники при плануванні робіт (проектних та будівельно-монтажних) з нового будівництва, а також під час реконструкції існуючих об'єктів інфраструктури (станційно-вокзальних комплексів та зупинних пунктів) залізничного транспорту", - йдеться у повідомленні.

Розробка галузевих будівельних норм проводиться в рамках виконання пункту 167 Національного плану дій на 2013 р. щодо підвищення рівня безпеки пасажирів на залізничному транспорті та запровадження Європейських стандартів безпеки.

Читайте також: Збитки "Укрзалізниці" за 6 міс. 2013 р. від приміських перевезень склали 1,67 млрд грн