ua en ru

"Укрзалізниця" збудувала у Києві сучасний центр обслуговування швидкісних електропоїздів

Залізничники завершують будівництво першої черги технічної пасажирської станції (ТПС) "Дарниця" в Києві, на якій будуть обслуговуватися швидкісні міжрегіональні електропоїзди, повідомляє прес-служба "Укрзалізніці".

"Це перші в країні сучасні центри сервісного обслуговування нових електропоїздів, які прийдуть на заміну старим депо, ще радянського зразка", - зазначив генеральний директор "Укрзалізниці" Володимир Козак, відкриваючи перше ремонтно-екіпірувальне депо для обслуговування швидкісних міжрегіональних електропоїздів у Харкові 17 жовтня.

Технічна пасажирська станція "Дарниця" будується за унікальним для України проектом. Центр об'єднує вагономийний комплекс, ремонтно-екіпірувальний цех та інші об'єкти, за допомогою яких прискорюється виконання процесів, пов'язаних із збиранням, діагностуванням, екіпіровкою і ремонтом поїздів, підвищується якість робіт і поліпшуються умови праці. Досвід створення ТПС запозичили за кордоном.

"Сучасна техніка вимагає якісно іншої технології обслуговування, ніж в існуючих в Україні вагонних і локомотивних депо. Не кожна розвинена країна має таку сучасну станцію. Наприклад, одне депо такого високотехнологічного рівня є в Росії і одне - у Фінляндії", - зазначив Володимир Козак.

На новій технічній пасажирській станції обслуговування поїзда буде здійснюватися одночасно на трьох рівнях. Фахівці зможуть відразу оглянути ходові частини, устаткування покрівлі і середню частину поїзда і значно заощадити час на підготовку рухомого складу до виходу на маршрут. На станції вже здійснюється мийка і сушка вагонів електропоїздів за допомогою сучасного вагономийного комплексу.

Вже завершені основні будівельні роботи, які тривали з 2011 року. Зараз на ТПС монтують обладнання провідних світових виробників. За словами технічного директора ДП "Українська залізнична швидкісна компанія" Анатолія Січкаря, підготовку комплексу до роботи планують завершити до кінця року.

Одночасно з технічним оснащенням, на станції створюють належні санітарно-побутові умови для персоналу, локомотивних і поїзних бригад (машиністів, їх помічників, стюардів). Облаштовуються їдальня, медичний пункт, душові і гардеробні кімнати, корпуси для відпочинку і навчання персоналу.

Як повідомив гендиректор "Укрзалізниці", сервісне обслуговування електропоїздів на "Дарниці" корейські фахівці будуть здійснювати протягом п'яти років.

Читайте також: У Києві відкрили дорогу від платформи "Лівий берег" до Харківського шляхопроводу