ua en ru

"Укрзалізниця" піднялася на десяте місце в рейтингу зарплат в Україні

За середньомісячними заробітками залізничники піднялися на десяте місце в рейтингу галузей національної економіки, складеному за даними Держслужби статистики. Про це повідомляє головне управління охорони і організації праці "Укрзалізниці".

У січні-вересні 2013 р. працівники залізничної галузі отримували в середньому 3 тис. 940 грн. Більше серед транспортників заробляли тільки авіатори - понад 10 тис. грн на місяць. Вони і очолюють рейтинг зарплат.

Порівняно з відповідним періодом 2012 р., середньомісячний заробіток залізничників зріс майже на 6%. Галузь піднялася з торішнього 11-го місця за рівнем зарплат завдяки підвищенню годинних тарифних ставок і посадових окладів працівникам, зазначають у головному управлінні охорони і організації праці "Укрзалізниці".

Традиційно найбільшу середньомісячну зарплату в залізничній галузі отримували машиністи електропоїздів - майже 6 тис. 800 грн. Машиніст локомотива у січні-вересні заробляв в середньому 6 тис. 650 грн на місяць. Середньомісячна зарплата провідника поїзда далекого прямування в цьому році складала 3 тис. 890 грн, прийомоздавачі вантажу і багажу отримували майже 2 тис. 910 грн. Провідникові приміського поїзда на місяць платили в середньому 2 тис. 830 грн.

Згідно з фінансовим планом галузі, залізничникам двічі - 1 червня і 1 серпня - підвищували зарплати на 5%. Виконанню зобов'язань перед працівниками не завадило значне падіння обсягів вантажних перевезень - основної статті доходів "Укрзалізниці". Ще одне підвищення посадових окладів і годинних тарифних ставок залізничників заплановано на грудень 2013 р.

В "Укрзалізниці" також повідомили, що мінімальна тарифна ставка робітника першого розряду з 1 серпня 2013 р. становить 1 тис. 486 грн. Це майже на 30% більше мінімальної заробітної плати в Україні, встановленої з 1 січня 2013 г.а на рівні 1 тис 147 грн.

Нагадаємо, "Укрзалізниця" входить в першу п'ятірку найбільших корпоративних платників податків. За перші 9 місяців 2013 р. залізничне відомство сплатила до бюджетів і державних цільових фондів 10,6 млрд грн.