ua en ru

"Укрзалізниця електрифікує найкоротший шлях до чорноморських портів

"Укрзалізниця" в 2014 р. приступить до електрифікації ділянки Долинська - Миколаїв, самого короткого залізничного шляху до чорноморських портів Миколаївського та Одеського регіонів. Про це повідомляє прес-служба відомства.

За рік залізничникам належить грунтовно перетворити інфраструктуру ділянки Долинська - Миколаїв. Енергетики побудують контактну мережу та тягові підстанції, шляховики покладуть додаткові гілки шляху, зв'язківці обладнують їх сучасними системами безпеки та регулювання руху поїздів. У всіх роботах будуть використані обладнання і матеріали вітчизняного виробництва.

"На напрямку потрібно відкрити п'ять підрозділів електропостачання. Це дозволить створити близько 200 нових робочих місць в регіоні", - розповів начальник головного управління електрифікації та електропостачання Укрзалізниці Віталій Максимчук.

Транзитні перевезення сьогодні складають п'яту частину доходів залізниць України, тому швидкий вихід до Чорного моря дозволить збільшити обсяги доставки вантажів, розраховують у відомстві. Сьогодні по 148-кілометровому ділянці Долинська - Миколаїв на теплотяге курсують 24 пасажирських, три приміських та 20 пар вантажних поїздів. Завдяки електрифікації швидкість руху вантажних поїздів на ділянці збільшиться на 20-25% - відповідно, скоротиться час доставки вантажів.

Вантажовідправникам ж "Укрзалізниця" зможе запропонувати більш вигідні умови транспортування, в тому числі і за рахунок зменшення собівартості (електротяга стоїть на 55-60% дешевше теплової). Все це дозволить більш ефективно використовувати залізничний маршрут від прикордонній з Росією станції Тополі до чорноморських портів, яким "Укрзалізниця" нещодавно запропонувала розширити мережу міжнародних транспортних коридорів.

Як повідомлялося, Програмою електрифікації залізниць України на 2011-2016 рр. заплановано забезпечити електротягою дільниця Знам'янка - Долинська - Миколаїв - Херсон - Вадим - Джанкой, що дозволить відкрити другий електрифікований хід на південь до Криму та портів Чорного моря. З майже 22 тис. км шляхів експлуатаційної мережі залізниць України сьогодні електрифіковано понад 47%.