ua en ru

"Укрзалізниці" необхідно 52,3 млн дол. для продовження кредиту

"Укрзалізниці" необхідно 52,3 млн дол. для того, щоб розплатитися з банком Barclays за продовження терміну погашення кредиту на 550 млн дол., пише "Комерсант-Україна".
Українські залізниці до цих пір не внесли в кредитний договір з Barclays зміни, що стосуються реструктуризації боргу. Згідно з опублікованими у системі розкриття інформації про держзакупівлі документами шести залізниць "Укрзалізниці", ситуація з невиконанням позичальниками своїх зобов'язань залишається неврегульованою з листопада 2009 р.: "Невнесення змін до кредитного договору в найближчим часом може призвести до того, що Barclays і інвестори почнуть судове провадження щодо "Укрзалізниці", до якого може бути залучено уряд, для стягнення непогашеної заборгованості та відшкодування завданих збитків".
Синдикований кредит на 550 млн дол. під LIBOR +2,5% терміном на три роки з дворічним пільговим періодом "Укрзалізниця" отримала в липні 2007 р. Кошти були необхідні держоператору для фінансування добудови мостового переходу через Дніпро в Києві, модернізації колійного господарства і придбання рухомого складу. Першу виплату основної суми боргу в розмірі 110 млн дол. "Укрзалізниця" здійснила в серпні 2009 р., але 11 листопада того ж року платіж був прострочений - залізниці вдалося заплатити тільки 8 млн дол за відсотками. 8 травня міністр транспорту та зв'язку Костянтин Єфименко заявив, що борг реструктуризований на п'ять років, що дозволило "Укрзалізниці" не виплачувати в цьому році 330 млн дол
Усього за продовження терміну погашення кредиту "Укрзалізниці" необхідно заплатити Barclays Plc 52,3 млн дол., говориться в повідомленні. У рамках реструктуризації боргу Південно-Західна залізниця повинна виплатити 27,11 млн дол., Придніпровська - 6,09 млн дол., Львівська - 5,65 млн дол., Південна - 5,29 млн дол., Одеська - 4,95 млн дол., Донецька - 3,17 млн дол. Згідно з оголошенням, "Укрзалізниця" за посередництва Barclays домовилася з учасниками синдикату відкласти дату погашення кредиту на грудень 2013 р. за умови підвищення процентної ставки, сплати додаткових комісій і компенсації витрат.