ua en ru

"Укртрансгаз" з вересня надаватиме транспортні потужності на вході в ГТС України зі Словаччини

ПАТ "Укртрансгаз" з 1 вересня 2014 р. буде надавати транспортні потужності по входу в газотранспортну систему (ГТС) України через точку підключення (Interconnection Point) Будінце в добових об'ємах до 27 млн куб. м (281 799,00 MВт).

ПАТ "Укртрансгаз" з 1 вересня 2014 р. буде надавати транспортні потужності по входу в газотранспортну систему (ГТС) України через точку підключення (Interconnection Point) Будінце в добових об'ємах до 27 млн куб. м (281 799,00 MВт). Про це повідомляє прес-служба української компанії.

Як зазначають у прес-службі, всі оплати за вхід в ГТС ПАТ "Укртрансгаз" та розподіл по Україні лежать виключно на українських шипперах, що будуть приймати газ через IP Будінце від контрагента на словацькій стороні.

Алокації, номінації і мечінг процедури між "Укртрансгазом" і Eustream будуть проводитись згідно з підписаним договором про підключення (Interconnection agreement).

Також у повідомленні наголошується, що обов'язковою умовою при прийомі-передачі природного газу на кордоні Україна-Словаччина є підписання місячного акту прийому-передачі природного газу в обсягах в кубічних метрах для надання державній митниці України.

Нагадаємо, 28 квітня 2014 р. в Братиславі оператори газотранспортних систем України (ПАТ "Укртрансгаз") і Словацької Республіки (Eustream А.S.) підписали меморандум щодо реверсних поставок природного газу в Україну, що передбачає проведення заходів для реалізації реверсу за двома варіантами.

Перший варіант ("малий реверс") передбачає організацію фізичних реверсних поставок зі Словаччини в Україну на рівні 22 млн куб. м на добу. Поставки можуть бути розпочаті з 1 вересня 2014 р. після завершення всіх технічних і організаційних заходів на території Словаччини. Фактичний обсяг поставок може бути збільшено за результатами тестування системи.

Другий варіант ("великий реверс") передбачає проведення певних консультацій та юридичних дій, в тому числі, за участі компанії "Газпром експорт", яка на сьогодні виконує роль посередника в пункті передачі газу на українсько-словацькому кордоні. Технічний обсяг реверсу за другим варіантом передбачає постачання газу в обсязі до 30 млрд куб. м на рік.