ua en ru

"Укрспирт" шукає близько 1 млрд грн на перепрофілювання заводів під виробництво біоетанолу

"Укрспирт" шукає близько 1 млрд грн на перепрофілювання своїх заводів під виробництво біоетанолу. Про це сьогодні на міжнародному форумі інновацій та інвестицій повідомив один з керівників департаменту ДП "Укрспирт" Руслан Рибаков.

"Вартість проекту на перебудову цих заводів складає 350 млн грн - відносно невелика вартість для вирішення такої великої проблеми. Є два види проекту. Перший вид - це мінімальний проект, це тільки щоби перебудувати заводи на мінімальну потребу і другий проект зроблений на 970 млн грн. Це проект, який вирішує всі загальні питання, які пов'язані з виробництвом і рентабельним виробництвом біоетанолу. Там є декілька напрямків, які вирішать питання: енергозбереження, використання твердого палива, перевод котлів... Все це враховано у другому проекті. Проект дуже цікавий, вартість його трохи більша, але це суттєво просуне країну вперед", - зазначив Рибаков.

За його словами, уряд так і не виділив кошти на перепрофілювання заводів, а запропонував звернутися до банків та приватних інвесторів.

"Вирішити питання за рахунок фінансування з джерел державних поки не виходить, хоч в цьому році було передбачено бюджетом десь приблизно 300 млн по двох програмах на ці напрямки, але Мінфін бюджетну заявку не задовольнив", - сказав Рибаков.

Він також додав, що сьогодні підприємство уже перепрофілювало деякі заводи, на яких працює приватний інвестор, хоч вони і залишились в державній власності, а решта можуть бути перепрофільовані під конкретні пропозиції інвесторів.

"Інвестору може бути декілька пропозицій: перше - є певні заводи, які готові для переводу, якщо інвестор має наприклад 100 млн грн. чи 50 або 10 млн, . - під гроші будемо підбирати конкретно заводи, які мають бути реконструйовані. Спосіб реконструкції є. Приклад - є вже реконструйовані заводи", - додав Рибаков.

За словами Рибакова, головною причиною перепрофілювання є невідповідність потужностей спиртової галузі України та ринку збуту.

"Об'єктивно ситуація склалась так, що на сьогодні виробнича потужність спиртової галузі України складає приблизно 70 млн декалітрів спирту на рік, але ринок збуту складає тільки 22 млн декалітрів спирту. Це ринок збуту сталий, він приблизно за останні 10 років не змінюється і можна казати, що практично сформований. Збільшення виробництва спирту як такого, який іде на 95% на потреби алкогольного ринку, не відбувається. Єдиним виходом з цієї кризової ситуації невідповідності виробничих потужностей до ринку збуту є перепрофілювання існуючих заводів на виробництво іншої продукції. Такою іншою продукцією є біоетанол, який вже протягом багатьох років з великим успіхом виробляється і в країнах Європейського Союзу і в світі" - пояснив Рибаков.

Він додав, що в попередньому році в світі було вироблено 900 млн т біоетанолу, в той час, як Україна може вийти приблизно на 250 тис. т в рік.